Analizele Manager.ro: Cele mai puternice femei din Europa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analizele Manager.ro: Cele mai puternice femei din Europa Analizele Manager.ro: Cele mai puternice femei din Europa
de Manager.ro la 20 Feb. 2013
Urmareste-ne pe Google News
angela merkelviviane redingyevghenia chirikovacriza euro

Peste jumatate din tarile Uniunii Europene si-au schimbat liderii de la inceputul crizei*, dar Angela Merkel nu numai ca si-a pastrat pozitia de forta, ca administrator al celei mai puternice economii europene, dar a si devenit managerul incontestabil al intregului continent.

1. Angela Merkel. Cunoscuta si ca “Frau Nein”, pentru ca s-a opus eforturilor de salvare a statelor din sud, Angela Merkel a parut sa-si asume din plin acest rol de manager in 2012, propunand un mix de masuri de austeritate, reforme structurale si integrare fiscala.

Ea a impus diminuari ale pachetelor financiare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia si s-a aflat in avangarda semnarii unui tratat istoric pentru UE de reducere a deficitului. Si in toata aceasta perioada, a insistat ca rezolvarea crizei regionale consta in mai multa Europa, nu in mai putina.

Prinsa intre dorinta liderilor europeni de a se axa pe crestere economica si opozitia propriilor sai alegatori din Germania fata de bailout-ul datornicilor, Merkel a sustinut , intr-un final, atat infiintarea unui nou fond european de salvare, cat si aplicarea planului Bancii Centrale de a cumpara datoriile tarilor cu probleme din zona euro.


Toate actiunile sale au avut ca obiectiv rezolvarea, printr-o mai mare integrare politica si economica, a celei mai grave situatii in care s-a aflat Europa de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. Inspirata sa intre in politica de caderea Zidului Berlinului (in 1989 avea 35 de ani) si de arhitectul UE, Helmut Kohl, Merkel mentioneaza reunificarea germana ca pe un exemplu al abilitatii Europei de a trece peste dificultati.

“Indraznim sa fim mai europeni?”, a intrebat ea intr-un discurs recent. De raspunsul pe care i-l vor da tarile Uniunii la aceasta intrebare va depinde daca Merkel va ramane in istorie ca salvatorul proiectului european sau doar ca liderul care a condus UE inaintea disparitiei sale.
 
*15 din cele 27 de tari membre UE si-au schimbat liderii in ultimii 3 ani. Lista politicienilor care si-au pierdut posturile ii cuprinde pe:

• Ivars Godmans (Letonia, 2009)
• Ferenc Gyurcsany (Ungaria, 2009)
• Mirek Topolanek (Republica Ceha, 2009)
• Gordon Brown (Marea Britanie, 2010)
• Brian Cowen (Irlanda, 2011)
• Jose Socrates (Portugalia, 2011)
• Mari Kiviniemi (Finlanda, 2011)
• Lars Lokke Rasmussen (Danemarca, 2011)
• Georgios Papandreou (Grecia, 2011)
• Silvio Berlusconi (Italia, 2011)
• Jose Luis Rodriguez Zapatero (Spania, 2011)
• Emil Boc, Mihai Razvan Ungureanu (Romania, 2012)
• Borut Pahor (Slovenia, 2012)
• Iveta Radicova (Slovacia, 2012)
• Nicolas Sarkozy (Franta, 2012)

2. Viviane Reding. In urma cu 5 ani, femeile detineau doar 10,3% din totalul posturilor de conducere din cadrul celor mai mari companii din Uniunea Europeana. Patru ani mai tarziu, la inceputul lui 2012, acest procent urcase pana la 13,7%.

“Este prea putin pentru mine”, a spus atunci Viviane Reding, comisarului european pentru Justitie si Afaceri Sociale. Ca urmare, Reding a avansat proiectul unei directive europene ambitioase care stabilea cote pentru prezenta femeilor in consiliile de administratie ale companiilor. Mai concret, directiva solicita ca pana in 2018, femeile sa fie prezente in proportie de 40% in respectivele consilii.

Nascuta in Luxemburg si fosta jurnalista, Viviane Reding (61 de ani) a crezut intotdeauna ca a oferi femeilor mai multa putere de decizie nu inseamna doar mai multa corectitudine, ci si un avantaj economic: “A avea femei in boardul de conducere e echivalent cu a avea profituri mai mari”, afirma ea.

Cum era insa de asteptat, Reding a trebuit sa faca fata unei opozitii acerbe. Directiva ei a fost respinsa in octombrie din considerente legale, dar initiatoarea nu a renuntat si a anuntat ca va inainta o versiune modificata. “Nutresc speranta ca voi apuca ziua in care vom avea o societate in care nu va fi important daca esti barbat sau femeie”, a oftat ea.

3. Yevghenia Chirikova. Mai mult ca sigur ca nu ati auzit de Chirikova, dar o includem pe aceasta lista scurta a celor mai puternice femei din Europa pentru ca a dovedit ca o persoana anonima, dar care crede in cauza ei, ii poate pune probleme unui politician de talia lui Vladimir Putin.

Yevghenia Chirikova, o femeie de afaceri de succes din Moscova, nu a fost implicata in politica pana in anul 2007. Dar in acel an a observat marcaje cu vopsea rosie pe copacii din padurea Khimki, unde obisnuia sa se plimbe cu familia si, investigand situatia, a aflat ca o mare parte din padure urma sa fie taiata pentru a face loc unei autostrazi.

Chirikova a facut atunci ceva ce societatea rusa nu mai vazuse de multa vreme: a luat atitudine. A organizat proteste, a mobilizat mii de oameni (i s-a alaturat inclusiv Bono, solistul formatiei U2) si, cand treaba a devenit foarte serioasa, statul rus a ripostat. Chirikova a fost incarcerata de mai multe ori, iar la un moment dat autoritatile au amenintat-o ca ii vor lua copiii, acuzand-o (fara temei) ca ii neglijeaza.

Protestele legate de padurea Khimki au atins intensitatea maxima la inceputul anului trecut si s-au incadrat foarte bine in tendinta de crestere a nivelului de disidenta in Rusia, crestere concretizata in actiunile masive de revolta de dinaintea si de dupa realegerea ca presedinte a lui Vladimir Putin.

Chirikova a candidat si ea atunci in alegerile locale. Si, desi a pierdut, a reusit sa le arate rusilor un lucru incurajator: anume ca politician poate fi nu numai un magnat care a facut afaceri cu Statul, ci si o femeie obisnuita, dar foarte hotarata, care lupta pentru a-si salva caminul.

Cititi si: Analizele Manager.ro: Un proiect controversat al Uniunii Europene: promovarea obligatorie a femeilor in posturi de conducere


Ultimele NOUTATI

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Companii

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea

today08 Mai. 2025
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Ultimele stiri economice

Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania

today08 Mai. 2025
Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?
Analize

Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?

today08 Mai. 2025
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Companii

Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria

today08 Mai. 2025
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Business

Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!

today07 Mai. 2025
Taxe de autostrada in Ungaria explicate simplu – ce trebuie sa platesti si de ce
Noutati auto 2025 - stiri din domeniul auto

Taxe de autostrada in Ungaria explicate simplu – ce trebuie sa platesti si de ce

today07 Mai. 2025
Sa nu uitam promisiunile lui George Simion!
Analize

Sa nu uitam promisiunile lui George Simion!

today07 Mai. 2025
ANAF sprijina cabinetele medicale individuale si PFI-urile cu un nou program de conformare fiscala
Economie

ANAF sprijina cabinetele medicale individuale si PFI-urile cu un nou program de conformare fiscala

today07 Mai. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x