Coreea de Nord: cateva premise pentru un studiu de caz despre patologia puterii
Coreea de Nord este, fara indoiala, una dintre cele mai stranii tari din lume, o dinastie dictatoriala unde puterea absoluta este transmisa, de trei generatii, intre membrii aceleiasi familii. Astfel stand lucrurile, Coreea de Nord ar putea reprezenta un obiect de studiu ideal pentru cei interesati de patologia puterii.
Ce se intampla in Coreea de Nord ramane in Coreea de Nord. Iar lucrurile care se intampla in aceasta tara asiatica sunt surprinzatoare, de neinteles pentru o minte normala si, mai de fiecare data, in rasparul acordurilor internationale.
Coreea de Nord este supusa unor severe sanctiuni economice, nivelul de trai al majoritatii populatiei este ca vai de el, tara traverseaza de ani buni o grava criza alimentara, insa liderul suprem, Kim Jong-un, fiul fostului lider absolut Kim Jong-il si nepotul celui dintai lider absolut, Kim Ir-sen, isi conduce tara dupa bunul plac.
Ambitia lui Kim Jong-un de a deveni posesorul unui puternic arsenal nuclear ingrijoreaza, de ani buni, comunitatea internationala, iar incercarile de a-l face sa renunte la dezvoltarea de focoase nucleare nu au avut niciun succes.
Tot fara succes s-au soldat si tentativele organismelor internationale de a oferi ajutor umanitar Coreei de Nord. Chiar si oferta de ajutor venita din partea tarii gemene - Coreea de Sud, a fost declinata de liderul suprem.
In ceea ce-l priveste pe acesta, presa internationala a relatat ca dictatorul nord-coreean a cumparat din Occident, pentru uz personal, in perioada 2012-2017, produse de lux in valoare de 4 miliarde de dolari. Din aceasta suma, 147 de milioane de dolari au fost alocati achizitiei principalelor surse de inspiratie ale lui Kim Jong-un, si anume whisky si coniac premium.
Recent, atras de cresterea istorica inregistrata de moneda virtuala Bitcoin, Coreea de Nord (a se citi Kim Jong-un) s-a aratat interesata de aceasta.
In acest sens, dictatorul nord-coreea a ordonat unui colectiv de hackeri sa fure Bitcoin prin atacuri informatice.
Un document intern elaborat de Organizatia Natiunilor Unite, evocat de presa internationala, estimeaza ca, in perioada 2019-2020, Coreea de Nord ar fi furat, prin malversatiuni informatice, monede virtuale in valoare de cca 300 de milioane de dolari, iar toata suma ar fi fost dirijata catre finantarea proiectelor de inarmare nucleara.
De cand a izbucnit pandemia COVID-19, Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de imbolnavire si niciun deces. Greu de crezut ca aceasta tara ar fi devenit, in ultimele 13 luni, singura "insula" unde nu a ajuns noul coronavirus.
Si mai recent, serviciile de informatii sud-coreene au semnalat faptul ca hackerii nord-coreeni au fost din nou mobilizati de liderul suprem, de data aceasta pentru a fura de la Pfizer "reteta" si tehnologia de fabricatie a vaccinului anticovid.
Prin aceasta noua "initiativa", Coreea de Nord confirma (inca o data) faptul ca este o tara imprevizibila, care joaca dupa propriile reguli, care nu tin seama decat de toanele liderului sau suprem.
Sursa foto: captura de ecran KCNA (agentia nord-coreeana de stiri)