Financial Times critica dur Uniunea Europeana pentru frica de a reactiona cu privire la ce se intampla in Romania si Ungaria
financial timesuniunea europeanaromaniaungariaproteste
Financial Times, una dintre cele mai importante si mai vechi publicatii din Marea Britanie, a publicat astazi un editorial prin care isi arata dezamagirea in legatura cu atitudinea Uniunii Europene cu privire la Guvernele care incalca drepturile omului. Mai mult decat atat, jurnalistii britanici sunt de parere ca dedicarea blocului european fata de valorile pe care le promoveaza Uniunea se face cu jumatate de masura. Britanicii ii critica pe oficialii de la Bruxelles pentru lipsa de curaj pe care au aratat-o atat fata de ceea ce s-a intamplat in Romania in ultimele zile, cat si pentru reactiile intarziate cu privire la ce se intampla in Ungaria.
Financial Times: "Societatea civila din Romania are nevoie de sprijin european"
Autoarea materialului publicat astazi de Financial Times este Judy Dempsey, specialista in domeniul strategiei europene la Carnegie Europe. Judy Dempsey critica atitudinea Uniunii Europene fata de problemele din Romania si Ungaria, fiind de parere ca angajamentului fata de respectarea valorilor europene ii lipseste un fundament sanatos.
Judy Dempsey aminteste in primul rand de protestele organizate in Romania in sfarsitul de saptamana ce tocmai a trecut, proteste care au scos in strada peste 100.000 de oameni care isi doresc stoparea coruptiei. Dempsey crede ca societatea civila din Romania ar avea mare nevoie de un sprijin venit din partea Uniunii Europene. Jurnalista ii acuza pe oficialii de la Bruxelles ca ezita sa se lupte cu acest flagel vechi de mai multi ani, care paralizeaza institutiile statului roman.
Comisia Europeana a reactionat abia ieri cu privire la protestele violente de vineri
Desi imaginile de la protestele de vineri noapte din Bucuresti au facut inconjurul lumii in weekend, Comisia Europeana a reactionat pe acest subiect abia ieri. Un purtator de cuvant al Comisiei a declarat ca evenimentele din Romania sunt urmarite indeaproape, in contextul procesului MCV.
De asemenea, Comisia Europeana noteaza ca cei care au protestat au facut-o impotriva modificarilor care au fost aduse legilor justitiei, modificari care anuleaza progresele facute pana acum de tara noastra pe aceasta tema. Bruxelles mai noteaza si faptul ca independenta justitiei este vitala in contextul eliminarii MCV incepand cu anul urmator, aceeasi importanta avand-o si lupta anticoruptie. In cele din urma, Comisia Europeana a mai subliniat ca violentele nu pot reprezenta niciodata o solutie in politica.
Financial Times critica dur si pozitia UE fata de Ungaria
Nici in Ungaria lucrurile nu evolueaza chiar in directia cea mai buna, iesirile lui Viktor Orban fiind deseori criticate la nivel european. FIDESZ, principalul partid de dreapta din Ungaria, impreuna cu Viktor Orban au luat in vizor ONG-urile care se impotrivesc masurilor luate de Guvern in ultima perioada.
La fel ca in Romania, Viktor Orban il vede pe George Soros principalul dusman al Ungariei, organizand chiar si un referendum pe aceasta tema. Financial Times critica astfel Partidul Popular European ca nu are curajul de a expulza FIDESZ din randurile sale, de teama ca astfel nu va mai fi cel mai mare grup din Parlamentul European.
Judy Dempsey: "UE pune in pericol valorile pe care le-a promovat pana acum"
In incheiere, Judy Dempsey este de parere ca Europa de Est va avea probleme mari in viitor din cauza regimurilor autoritare si a liderilor populisti, criticand inca o data Uniunea Europeana pentru lasitatea de care da dovada. Jurnalista britanica este de parere ca, in acest fel, Uniunea Europeana pune in pericol tocmai acele principii si valori pe baza carora a fost fondata.
Publicatia americana critica lipsa de reactie a Uniunii si in alte probleme de nivel geopolitic mondial. Astfel, Judy Dempsey ataca oficialii de la Bruxelles pentru lipsa unei strategii pe termen lung in ceea ce priveste relatia cu Rusia. De asemenea, Dempsey este de parere ca Uniunea Europeana a avut un rol pasiv si in alte situatii in care drepturile omului au fost incalcate. Spre exemplu, in cazul conflictului diplomatic intre Canada si Arabia Saudita sau in cazul abuzurilor facute in Iran.