Editorialul publicat de publicatia franceza Le Monde este cu atat mai interesant cu cat stim ca unul dintre contracandidatii Laurei Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef european este chiar un francez. Mai exact, este vorba despre Jean Francois Bohnert, procuror sef in Reims. Bohnert este cotat cu sanse la obtinerea functiei, obtinand in Comisia LIBE 22 de voturi, in timp ce Kovesi a obtinut 26 de voturi. In conditiile in care candidatul german Andres Ritter a obtinut un singur vor, specialistii considera ca batalia finala pentru functia de procuror sef european nu se mai poate da decat intre Kovesi si Bonhert.
Jurnalistii francezi isi incep editorialul printr-o intrebare retorica - “Si daca va fi ea?!”. Continuand pe acelasi ton, redactia Le Monde se intreaba “si daca primul roman care va ocupa o functie importanta in Uniunea Europeana va fi o romanca?”. Mai departe, publicatia din Hexagon noteaza ca Laura Codruta Kovesi este in carti pentru a conduce Parchetul European, care ar urma sa isi inceapa activitatea pana la sfarsitul anului 2020. Este pentru prima data in istoria Uniunii Europene cand procurorul sef european va avea puterea de a superviza anchetele privind fraudele cu fonduri europene in statele UE.
Cotidianul francez scrie ca Laura Codruta Kovesi a fost desemnata la inceputul lunii februarie de catre o comisie de experti ca fiind candidatul cu cele mai mari sanse de castig pentru functia de procuror sef european “dupa o procedura de selectie riguroasa”. Francezii descriu cariera Laurei Codruta Kovesi ca fiind “impresionanta” - “procuror general de 33 de ani si, din 2013, sefa a Directiei Nationale Anticoruptie”. Le Monde noteaza faptul ca “intr-o tara dominata de coruptie, Kovesi a reusit sa determine trimiterea in judecata si condamnarea mai multor politicieni, inclusiv demnitari de rang inalt, printre care si un fost premier”.
Redactia Le Monde a ajuns la concluzia ca “dupa ani de imunitate, politicienii romani au prins teama de justitie, Kovesi devenind in acest context o tinta a partidului social-democrat aflat la guvernare”. Mai mult decat atat, Le Monde scrie ca liderul PSD Liviu Dragnea nu a putut ocupa functia de premier din cauza sentintelor pe care le are, fiind condamnat pentru frauda electorala si deturnare de bani publici si anchetat pentru frauda cu fonduri europene. In cele din urma, in urma atacurilor tot mai numeroase ale celor din PSD, Laura Codruta Kovesi “a fost fortata sa plece de la conducerea DNA”.
In incheiere, publicatia franceza noteaza faptul ca “valoarea politica a acestei functii este importanta”. In acest context, “desemnarea in functia de procuror sef european a unei personalitati venite din fostul bloc comunist din Europa de Est, selectata din randul a 22 de state europene, ar arata atasamentul Uniunii Europene fata de statul de drept”.
Citeste si: Romanii accelereaza cautarea unui job nou
Ultimele NOUTATI
Meseria viitorului. Se fac angajari masive, iar nevoia creste de la un an la altul. Salariile sunt de top
Numeroase firme din Romania, cu un picior in groapa. Falimentul e dupa usa, spun analistii
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
AFLA TOTUL DESPRE ARHIVARE DIN NOUL GHID GRATUIT!
Delegare cu depasirea duratei de 120 zile. Se mai acorda diurna? Sfaturile specialistilor
Majorarea salariului minim cu 200 de lei de la 1 iunie 2022. Mod de aplicare si CONDITII
Furnizare de produse catre spital de stat. Este obligatorie folosirea e-Factura?
Aplicatia ANAF Mobil ar putea fi disponibila la finalul acestui an
Controlul ANAF. Firmele pot contesta rezultatul unei inspectii fiscale
Sanctiuni mai aspre pentru graffiti. Amenzile ajung la 6.000 de lei
Suspendarea contractului de munca. Cand intervine si ce se intampla pe perioada suspendarii