Calin Popescu Tariceanu a decis in urma cu doua saptamani sa se retraga de la guvernare si sa intre in opozitie alaturi de Pro Romania, formatiune condusa de fostul premier Victor Ponta. Totodata, reprezentantii UDMR au declarat in mai multe randuri ca nu vor sustine un guvern minoritar PSD. In aceste conditii, s-ar putea spune ca o motiune de cenzura ar avea toate sansele sa treaca, insa lucrurile nu sunt atat de simple. Asa cum s-a putut observa si la alegerea noului sef al Senatului, functie in care a fost numit Teodor Melescanu, nu toti parlamentarii din opozitie voteaza contra social-democratilor.
Ludovic Orban sustine ca pe parcursul acestei saptamani va duce noi runde de negociere cu partenerii din opozitie. Seful PNL transmite totodata ca textul motiunii este discutat in aceasta perioada cu cei din UDMR, urmand ca reprezentantii ALDE si Pro Romania sa isi exprime parerea. Orban anunta cu aceasta ocazie si ca motiunea va fi depusa numai atunci cand va reusi sa stranga un numar de 233 de semnaturi! Totodata, seful liberalilor spune ca motiunea de cenzura este “singura arma pe care opozitia o are la dispozitie, drept pentru care trebuie folosita atunci cand are cele mai mari sanse sa darame Guvernul”.
In continuare, Ludovic Orban sustine ca premierul Viorica Dancila si PSD sunt obligati de Constitutie sa vina in fata Parlamentului cu lista de ministri, configuratia politica a cabinetului fiind schimbata dupa ce ALDE a anuntat ca a iesit oficial de la guvernare. Insa, Orban remarca ca social-democratii “fug de remaniere precum dracul de tamaie fiindca stiu foarte clar ca nu mai au majoritate”. In aceste conditii, Ludovic Orban spune ca atat PSD, cat si premierul Dancila “incearca sa atraga parlamentari din zona opozitiei oferindu-le posturi vacante”.
Asa cum am putut si vedea pana acum, nu putini sunt parlamentarii ALDE care sustin ca alianta cu PSD trebuie continuata. Spre exemplu, filiala ALDE Prahova, considerata de multi a fi cea mai importanta filiala a liberal-democratilor din intreaga tara, a sustinut in mod public ca nu este de acord cu directia spre care incearca Calin Popescu Tariceanu sa indrepte partidul. Asadar, nu este exclus ca in perioada urmatoare sa asistam la noi “transferuri” de parlamentari intre ALDE si PSD.
Ludovic Orban sustine ca la acest moment guvernul e sprijinit doar de PSD, numarul parlamentarilor din partidele care s-au declarat in opozitie fiind de 241. Pentru ca o motiune de cenzura sa treaca si sa darame Guvernul, are nevoie de doar 233 de voturi, insa asta nu inseamna ca lucrurile sunt atat de simple! Chiar daca numarul parlamentarilor aflati teoretic in opozitie este destul de mare, Ludovic Orban recunoaste ca la ora actuala sunt duse negocieri chiar si unii parlamentari social-democrati care nu ar sustine guvernarea condusa de Viorica Dancila.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii