Recomandari ale Comisiei Europene pentru agenda UE 2019-2024, care va fi stabilita la Sibiu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recomandari ale Comisiei Europene pentru agenda UE 2019-2024, care va fi stabilita la Sibiu
Recomandari ale Comisiei Europene pentru agenda UE 2019-2024, care va fi stabilita la Sibiu
de Vlad Strunescu la 06 Mai. 2019
Urmareste-ne pe Google News
summit sibiusummit ue sibiusibiu 2019summit ce sibiu

Inaintea reuniunii liderilor UE-27 care va avea loc la Sibiu, saptamana aceasta, pe 9 mai, Comisia Europeana a prezentat recomandari de politica privind modul in care Europa isi poate modela viitorul intr-o lume tot mai nesigura si multipolara.

Potrivit Comisiei, in contextul alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019 si al schimbarii la conducerea politica a institutiilor UE pe care o vor antrena acestea, este momentul sa se stabileasca noi orientari de politica si noi prioritati.

Citeste si: Cifre record pentru videoclipul de campanie al Parlamentului European

Intrucat atat prioritatile stabilite, cat si modul in care sunt explicate si in care sunt comunicate cetatenilor vor fi decisive pentru consolidarea Uniunii, Comisia formuleaza sugestii cu privire la modul prin care deciziile colective pot fi comunicate mai bine.

 
Toate aceste elemente constituie contributia Comisiei la urmatoarea agenda strategica pentru perioada 2019-2024.
 
"Fiecare generatie are obligatia de a schimba in mai bine destinul prezent si viitor al europenilor, de a onora promisiunea trainica de pace, progres si prosperitate pe care am facut-o. Provocarile carora noi, europenii, trebuie sa le facem fata impreuna sunt tot mai numeroase. Pentru ca Europa sa prospere, statele membre ale UE trebuie sa actioneze impreuna.
 
Am convingerea ca doar ramanand uniti vom avea forta necesara pentru a ne pastra modul de viata european, a proteja planeta si a ne consolida influenta la nivel mondial", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
 
Summitul de la Sibiu a fost convocat de presedintele Juncker cu ocazia discursului sau din 2017 privind starea Uniunii, cand a prezentat o foaie de parcurs pentru o Uniune mai unita, mai puternica si mai democratica.
 
Intr-un deceniu caracterizat prin schimbari si provocari necontenite, Europa a dovedit ca poate indeplini promisiunea facuta cetatenilor sai de a asigura pacea, prosperitatea si progresul.
 
Pana in vara anului 2018, Comisia Juncker a prezentat toate propunerile legislative pe care le-a anuntat la inceputul mandatului sau si a intensificat aplicarea normelor existente.
 
In total, Comisia a formulat 471 de noi propuneri legislative si a preluat alte 44 de propuneri, prezentate in cursul mandatelor anterioare ale Comisiei.
 
Dintre acestea, 348 de propuneri au fost adoptate sau aprobate de Parlamentul European si de Consiliu in cursul actualului mandat.
 
Remarcabil este ca, in aproximativ 90 % din cazuri, in cadrul Consiliului de Ministri, s-a convenit prin consens asupra compromisului final, toate cele 28 de state membre exprimandu-si  acordul.
 
Comisia Europeana evidentiaza 20 de realizari importante, precum si 10 propuneri-cheie aflate in suspans, care asteapta sa fie aprobate de Parlament si de Consiliu.
 

Urmatoarea agenda strategica a UE
 
Plecand de la progresele inregistrate de Uniune in ultimii ani, ascultand punctele de vedere ale cetatenilor in cadrul a aproximativ 1.600 de dialoguri cu cetatenii si in lumina rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European, agenda strategica a UE pentru perioada 2019-2024 reprezinta ocazia potrivita pentru a aborda provocarile si oportunitatile cu care se confrunta Europa in prezent.
 
In opinia Comisiei, actiunile viitoare ar trebui sa se concentreze asupra a 5 dimensiuni:
 
1.  Europa care protejeaza: ar trebui continuate eforturile de consolidare a unei uniuni a securitatii efective si reale si construita o veritabila uniune europeana a apararii, astfel incat cooperarea in domeniul apararii in cadrul UE sa devina regula, si nu exceptia. De asemenea, trebuie sa fim mai proactivi in gestionarea migratiei. In acest sens, sunt necesare ample actiuni la toate nivelurile si o abordare reala la nivelul UE care sa aiba la baza partajarea responsabilitatii si solidaritatea intre statele membre;
 
2.  Europa competitiva: trebuie sa actualizam, sa modernizam si sa transpunem in practica, sub toate aspectele sale, piata unica. In activitatea de cercetare si inovare, trebuie sa punem accentul pe tranzitia ecologica, sociala si economica si pe provocarile societale aferente. Trebuie sa investim in principalele capacitati digitale ale Europei si sa colaboram pentru a stimula inteligenta artificiala centrata pe factorul uman, creata in Europa.
 
Trebuie sa promovam in continuare cresterea economica si sa asiguram o prosperitate durabila prin aprofundarea uniunii economice si monetare. De asemenea, trebuie sa sprijinim in continuare transformarea pietei europene a fortei de munca, asigurand in acelasi timp echitatea acesteia;
 
3. Europa echitabila: trebuie sa ne continuam eforturile pentru indeplinirea obiectivelor urmarite prin Pilonul european al drepturilor sociale. De asemenea, trebuie sa colaboram cu statele membre pentru a asigura incluziunea si egalitatea sociala, inclusiv prin abordarea disparitatilor regionale, a nevoilor minoritatilor, a aspectelor legate de gen si a provocarii pe care o reprezinta imbatranirea populatiei.
 
Trebuie sa sustinem si sa promovam cu fermitate valorile comune care stau la baza Uniunii Europene, cum ar fi statul de drept. Avem nevoie de o politica fiscala echitabila si moderna, de servicii de sanatate de inalta calitate, la preturi rezonabile si accesibile tuturor, precum si de acces la locuinte de calitate, eficiente din punct de vedere energetic si abordabile ca pret pentru toti cetatenii din Europa;
 
4. Europa durabila: trebuie sa modernizam economia pentru a adopta modele de consum si de productie durabile. Trebuie sa ne consolidam eforturile de combatere a schimbarilor climatice si de inversare a tendintei de degradare a mediului.
 
Trebuie sa trecem la o economie circulara mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor prin promovarea cresterii verzi, a bioeconomiei si a inovatiilor durabile. De asemenea, trebuie sa valorificam la maximum potentialul uniunii energetice prin abordarea provocarilor majore ramase, printre care se numara securitatea energetica, costurile energiei pentru gospodarii si intreprinderi, precum si impactul asupra schimbarilor climatice;
 
5. Europa influenta: pe scena mondiala, Europa trebuie sa se afirme ca actor-cheie sprijinind consecvent si cu fermitate o ordine mondiala multilaterala, bazata pe norme, avand in centrul sau ONU. De asemenea, dezvoltarea de relatii solide cu tarile din imediata vecinatate, in baza unui echilibru clar intre drepturi si obligatii, ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru UE. Un rol consolidat al monedei euro in lume ar contribui, de asemenea, la sporirea suveranitatii economice si monetare a Europei.
 
Atat prioritatile stabilite de Comisie vor fi premise esentiale ale unei Uniuni mai unite, mai puternice si mai democratice.
 
In cursul acestui mandat, institutiile UE si mai ales Comisia Juncker au dorit sa comunice dintr-o perspectiva axata mai mult pe aspectele politice si strategice.
 
Aceasta experienta a aratat ca este timpul sa renuntam la tendinta de a revendica reusitele la nivel national si esecurile la nivel european si, in schimb, sa explicam impreuna mai bine deciziile si politicile noastre comune.
 
In urma cu cinci ani, Consiliul European a definit o ampla agenda strategica pentru Uniune intr-o lume in schimbare. Aceasta a fost ulterior transpusa in cele 10 prioritati politice ale presedintelui Jean-Claude Juncker, dezvoltate in campania sa electorala si in dialogurile cu statele membre si cu Parlamentul European.
 
De atunci, Comisia Juncker a inregistrat rezultate bune in ceea ce priveste punerea in aplicare a agendei sale strategice.
 
Pentru urmatorul ciclu politic, UE are nevoie de obiective noi, ambitioase, realiste si bine definite.
 
In martie 2017, in contextul celei de a 60-a aniversari a Tratatelor de la Roma, Comisia a publicat Cartea alba privind viitorul Europei.
 
Aceasta a prezentat cinci scenarii posibile pentru viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre.
 
Cartea alba a constituit punctul de plecare al unei ample dezbateri cu privire la viitorul Europei, care poate servi acum drept sursa de inspiratie pentru principalele prioritati politice ale urmatoarei agende strategice.
 
Dupa ce a discutat cu cetatenii in cadrul a aproximativ 1.600 de dialoguri cu cetatenii si dupa consultarile cu acestia, Comisia Europeana a publicat astazi un raport care confirma faptul ca majoritatea cetatenilor considera Europa ca fiind esentiala pentru abordarea provocarilor globale, dar ca doresc ca aceasta sa devina mai eficienta si mai transparenta.
 
In discursul sau din 2017 privind starea Uniunii, presedintele Juncker a prezentat o foaie de parcurs care detaliaza principalele etape catre o Uniune mai unita, mai puternica si mai democratica.
 
Pe aceasta baza, liderii nationali s-au intalnit la Tallinn, in Estonia, si au convenit asupra unei agende a liderilor, care cuprinde lista celor mai presante probleme si provocari pentru care ar trebui identificate solutii inaintea alegerilor europene din 2019.

Citeste si: PSD, pe locul doi in sondaje dupa PNL, pentru a doua luna consecutiv. Iohannis, favorit la prezidentiale

Pe 9 mai 2019, liderii UE se vor reuni la Sibiu, unde se preconizeaza ca vor marca punctul culminant al acestui proces printr-un angajament reinnoit fata de o Uniune Europeana care isi tine promisiunile in ceea ce priveste aspectele cu adevarat importante pentru cetateni. Liderii UE vor reflecta asupra aspiratiilor politice ale Uniunii si vor pregati agenda strategica pentru urmatorii cinci ani.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x