Toate discutiile in legatura cu rezerva de aur a tarii noastre au inceput sa apara in spatiul media dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, si senatorul social-democrat Serban Nicolae au initiat un proiect de lege prin care Banca Nationala a Romaniei ar urma sa fie obligata sa aduca in tara intreaga rezerva de aur a tarii noastre plasata in strainatate la ora actuala. Pe acest subiect a intervenit si presedintele Klaus Iohannis, spunand ca acest proiect initiat de cei de la PSD nu demonstreaza decat disperarea celor din majoritatea guvernamentala PSD - ALDE cu privire la faptul ca nu vor avea banii necesari pentru anul 2019!
Desi aceasta tema de discutie nu a existat pe agenda publica din tara noastra in ultimii ani, Partidul Social Democrat s-a implicat cat a putut de mult pentru a o transforma intr-un subiect cat se poate de serios dezbatut la acest moment. In acest context, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a declarat miercuri seara intr-o interventie televizata ca Parlamentul ar trebui sa faca o comisie care sa analizeze situatia reala a rezervei de aur a tarii noastre.
Mai exact, Eugen Teodorovici propune ca aceasta comisie sa analizeze in primul rand contractul in baza caruia rezerva de aur a tarii noastre a ajuns la Banca Angliei. Teodorovici sustine ca “trebuie vazut care sunt costurile de chirie si cine sunt cei care dispun acum de acest aur”. Mai mult decat atat, seful finantelor din Romania da de inteles ca “in baza acestui aur se garanteaza, se pune gaj in anumite operatiuni internationale”.
Prin intermediul unei declaratii de presa, purtatorul de cuvant Dan Suciu transmite ca “toate informatiile solicitate de Teodorovici sunt disponibile public, atat in rapoartele anuale ale BNR, cat si in luarile de pozitii ale specialistilor bancii centrale”. In continuare, Suciu transmite ca “este regretabil ca ministrul de finante pune in discutie statutul rezervei de aur a tarii, fara sa tina cont de referintele respective”. Totodata, purtatorul de cuvant al BNR sustine ca Eugen Teodorovici “ar trebui sa stie ca garantia oferita de BNR pentru imprumuturile statului roman are la baza si valoarea rezervei de aur, iar aceasta valoare ii permite diminuarea costurilor de finantare”.
Acelasi Dan Suciu precizeaza ca Romania are deschis contul la Banca Angliei inca de dinainte de 1990, BNR monitorizand atent contul de aur in fiecare an. Mai exact, Suciu transmite ca Banca Nationala “a efectuat trei actiuni de verificare a contului de aur in 2016, 2017 si 2018”. Urmatoarea verificare a contului este programata pentru a doua parte a acestui an!
Banca Angliei este la aceasta ora una dintre cele mai prestigioase si mai sigure banci centrale din lume, conform spuselor purtatorului de cuvant al BNR. Dan Suciu mai precizeaza ca “efectuarea de operatiuni printr-un astfel de cont se realizeaza numai in baza instructiunilor transmise de BNR catre Banca Angliei, aurul detinut in acest cont neputand fi utilizat de catre custode”. Astfel, BNR demonteaza toate suspiciunile pe care Eugen Teodorovici le-a introdus in aceasta discutie.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii