Topul tarilor cu regimurile cele mai putin democratice din lume
Restrictiile impuse de pandemia de coronavirus au adus atingere libertatilor individuale in toate tarile afectate. Se poate spune ca, dincolo de efectele economice, pandemia a dus si la reculul a ceea ce numim democratie. In cea de-a 13-a editie anuala a studiului asupra evolutiei democratiei in lume, publicatia britanica The Economist concluzioneaza ca restrictiile impuse ca urmare a pandeimiei - carantina, izolarea si toate celelalte, au facut ca indicele global al democratiei sa se fi situat, anul trecut, la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani.
Editia 2020 a cercetarii efectuate de The Economist asupra democratiei a identificat, in intreaga lume, un total de 57 de regimuri autoritare fata de 54 in editia 2019.
Pe de alta parte, conform The Economist, doar 49,5% din populatia globului traieste, in acest moment, in regimuri care respecta toate valorile democratiei, iar 30% din populatie traieste in regimuri autoritare.
In editia 2020 a studiului, unele tari, precum Algeria, Burkina Fasso si Mali au fost retrogradate de la statutul de "regim hibrid" la cel de "regim autoritar", in vreme ce pe primele trei locuri in Top-ul tarilor cele mai democratice se gasesc Norvegia, urmata de Islanda si Suedia.
In total, 5 state nordice se regasesc in primele 7 pozitii ale tarilor cu cele mai democratice regimuri.
Clasamentul intocmit de The Economist a fost realizat in baza analizei a 60 de indicatori, grupati in 5 categorii, care se refera la procesul electoral si pluripartidism, libertatile civile, functionarea guvernului, participarea politica si cultura politica a populatiei.
In urma evaluarii indicatorilor mentionati, fiecare tara a primit o nota de la 1 (regim autoritar/ dictatura) la 10 (regim autentic democratic).
Iata cum arata Top 10 al tarilor unde democratia este inexistenta:
Locul 10, cu 1,95 puncte din 10 este ocupat de Yemen. Pe locurile urmatoare se situeaza: 9. Tadjikistan (1,94); 8. Guineea Ecuatoriala (1,92); 7. Laos (1,77); 6. Turkmenistan (1,72); 5. Ciad (1,55); 4. Siria (1,43); 3. Republica Centrafricana (1,32); 2. Republica Democrata Congo (1,13).
Tara cu regimul cel mai indepartat de democratie a fost, in 2020, Coreea de Nord, cu un punctaj de 1,08.
Interesant de mentionat si faptul ca, in Top-ul democratiei, din cele 167 de tari care au facut obiectul studiului The Economist, China se situeaza pe pozitia 151, Rusia pe locul 124, in vreme ce Statele Unite se situeaza abia pe pozitia 25.
Sursa foto: pexels.com