Wuhan, oras inchis - Jurnalul unei scriitoare chineze va fi publicat in Occident si a pus deja pe jar autoritatile Chinei comuniste
wuhanchinacoronavirus chinaepidemiepandemie
De parca n-ar fi fost destul de incoltita de acuzatiile comunitatii internationale pentru felul in care a comunicat si a gestionat aparitia primelor cazuri de imbolnavire cu coronavirus, autoritatile chineze trebuie sa faca acum fata efectului dezvaluirilor unei scriitoare chineze din Wuhan, localitatea de bastina a coronavirusului, care a tinut un jurnal pe toata durata carantinei impuse locuitorilor orasului.
Inca si mai neplacut pentru guvernul comunist al Chinei este faptul ca scriitoarea cu pricina nu este un nume oarecare, este cunoscuta si apreciata pe plan international si are conexiuni solide in lumea literara si mass-media din intreaga lume.
Mai pe romaneste, autoritatile chineze nu prea au cum s-o amuteasca pe Fang Fang, scriitoarea din Wuhan care demoleaza, in Jurnalul sau, mistificarile referitoare la reactia Chinei in chestiunea izbucnirii a ceea ce avea sa devina pandemia COVID-19.
Fang Fang (Wang Fang) are 64 de ani si a castigat, in anul 2010, cel mai important premiu literar din China - Lu Xun. A debutat cu poezie, in anul 1975 si, in 1982, si-a lansat primul roman si a predat literatura la Universitatea din Wuhan.
La 23 ianuarie a.c., cand autoritatile chineze au decis instituirea carantinei obligatorii la Wuhan, Fang Fang a inceput sa tina un jurnal, pe care l-a postat pe retelele de socializare, anuntandu-si intentia de a-l publica in Occident.
Jurnalul lui Fang Fang a starnit mania autoritatilor comuniste din China, iar scriitoarea a fost numita, in presa de partid, "tradatoare".
Intr-unul dintre capitolele Jurnalului sau, Fang Fang relateaza o discutie pe care a avut-o cu un prieten, medic, in timp ce se afla in izolare la domiciliu: "Un prieten, medic, mi-a spus ca ei stiau de ceva vreme ca exista o boala provocata de un nou coronavirus si ca aceasta se poate transmite intre oameni. «Am anuntat autoritatile despre acest lucru» - mi-a spus prietenul meu, «dar acestea nu au luat nicio masura, nici nu i-au avertizat pe oameni.»"
Jurnalul lui Fang Fang a fost citit on-line de milioane de chinezi, in timp real, dar adevarata problema pentru autoritatile chineze a aparut atunci cand autoarea a primit oferte de publicare a Jurnalului sau de la edituri din Statele Unite, Franta si Germania.
Autoritatile chineze, dar si nu putini chinezi de rand (care au comentat pe retelele de socializare Jurnalul) au acuzat-o pe scriitoare de tradare, de faptul ca ofera Occidentului "munitie" pe care s-o foloseasca impotriva Chinei si ca autoarea, vanzand drepturile de editare, nu a urmarit decat sa se imbogateasca pe seama celor 3.900 de victime pe care pandemia le-a facut la Wuhan.
Cotidianul chinez de limba engleza Global Times a afirmat, intr-un editorial, ca acesta este pretul pe care China il va plati pentru relaxarea dreptului la libera exprimare, lasand a se intelege ca acesta ar trebui, din nou, restrictionat.
Foto: Fang Fang si coperta versiunii in limba engleza a Jurnalului sau, care va aparea in august a.c.
Citeste si:
Ce se intampla cu angajatii IMM-urilor intrati in somaj tehnic, dupa starea de urgenta