Numarul fraudelor cibernetice s-a inmultit peste masura in ultimii ani, tot mai multi fiind cei care declara ca au cazut prada infractorilor din mediul online. Lucrurile sunt cu atat mai grave peste Ocean, acolo unde FBI a raportat recent ca americanii au pierdut in 2022 peste 10 miliarde de dolari in urma unor escrocherii in mediul online. Cifra a crescut considerabil in raport cu anul precedent, atunci cand nivelul pierderilor s-a situat la aprape 7 miliarde de dolari.
In Statele Unite, escrocheriile cu investitii au fost cele mai des intalnite. Totodata, sunt si cele in urma carora s-au pierdut cele mai mari sume de bani. De asemenea, infractiunile cibernetice ce au avut in prim plan criptomonedele s-au inmultit foarte mult. Bineinteles, nici clasicele tentative de phishing nu au lipsit, FBI raportand peste trei sute de mii de plangeri in acest sens. Daunele sunt insa ceva mai limitate in acest caz, fiind raportate pierderi de aproximativ 52 de milioane de dolari.
Infractiunile cibernetice nu mai sunt o raritate nici in Romania in ziua de astazi, numerosi escroci mutandu-si “afacerile” in mediul online. Acestia profita de naivitatea unor oameni si de cunostintele precare pe care acestia le au si ajung sa le escrocheze cu sume considerabile de bani.
Specialistii le recomanda oamenilor in primul si primul rand sa acorde atentie sporita site-urilor pe care le acceseaza. Exista site-uri identice cu cele ale unor institutii de stat sau ale unor banci care sunt folosite tocmai pentru asemenea escrocherii online. Infractorii cibernetici apeleaza la e-mail-uri sau mesaje scrise prin care trimit oamenilor fel si fel de link-uri care duc la adrese de unde datele bancare sau personale ale celor care le acceseaza pot fi furate extrem de usor.
Apoi, oamenii trebuie sa stie ca bancile sau institutiile de orice fel nu vor solicita niciodata online date cu caracter confidential. In cazul in care exista chiar si cea mai mica suspiciune, este mai bine ca persoana care a detectat-o sa contacteze autoritatile competente.
Ultimele NOUTATI
Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE
Partenerii nostri
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
CCC pentru tatal necasatorit - procedura si reglementari cheie
Ce software de gestiune sa alegi pentru restaurant in functie de specificul locatiei
Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!
Prescriptia obligatiilor fiscale: Cand se prescrie anul 2019