Cum folosesc angajatorii LinkedIn?
angajatorilinkedinfacebookrecrutarecvmunca
Daca doresti sa ai succes pe piata muncii, trebuie sa intri in atentia angajatorilor. Ei detin si cheia catre joburile care de multe ori nu sunt scoase la mezat pe internet. In urma cu 4-5 ani, intrebai "pe unul, pe altul", dadeai cateva emailuri si trimiteai un CV, in speranta ca vei gasi ceva de munca.
Acest trend s-a schimbat, datorita aparitiei CV-urilor online si a profilurilor pe site-urile de socializare, cu precadere LinkedIn. In prezent, angajatorii te pot gasi si in gaura de sarpe, dar cum iti pot maximiza sansele de reusita? Ce instrumente folosesc recrutorii pentru a gasi personalul pentru angajatorii-clienti?
"Avem 35 de consultanti in recrutare", spune Peter Zukow, manager general al Lock Search Group. "Unii dintre recrutori s-au adaptat la unele strategii, in timp ce toti s-au adaptat la LinkedIn".
In ciuda schimbarilor tehnologice, metodele prin care poti gasi un candidat sunt aceleasi. "Lucram intensiv", subliniaza Zukow. "Avem un contract cu clientul nostru. El poate alege criterii geografice, criterii legate de experienta in campul muncii, criterii legate de studii".
Dar acesta este doar inceputul. Dupa ce recrutorul te-a gasit in baza de date cu CV-uri, prin intermediul LinkedIn sau a altei platforme digitale, o sa treci prin cateva etape, pana ajungi in fata angajatorului propriu-zis.
"Social media furnizeaza un mesaj foarte sumar", spune Zukow. "Deseori, avem un prim contact primitiv cu candidatul". "Am vazut CV-ul tau si am dori sa discutam cu tine despre o eventuala oportunitate". Dupa contactul initial, cele doua parti mentin conversatia prin email sau telefon. Zukow precizeaza ca acesti consultanti HR inregistreaza succese semnificative.
Dupa ce ti-ai actualizat CV-ul online, profilul de LinkedIn si Facebook cu ultimele diplome obtinute, anii de experienta si locul in care stai, ce mai poti face? Zukow recomanda adaugarea unor detalii cat mai relevante. Printre ele, proiectele, recomandarile, premiile si realizarile tale (masurabile sau nu) sau materialele publicate, in caz ca vrei sa lucrezi in mass-media.
Zukow ne sfatuieste sa folosim culori cat mai vii, pentru a iesi in evidenta, dar sa nu exageram cu ornamentele in CV si profilul profesional. "Ma concentrez asupra mai multor platforme. Facebook e mai mult pentru familie si prieteni, LinkedIn iti poate propulsa CV-ul in ochii lumii. Este o alegere personala, dar si una rationala", conchide seful Lock Search Group.
sursa foto: flickr, janello