6 introduceri inedite la scrisoarea de intentie
twitterscrisoare de intentiecvformula universalaeficientainterviu de angajareweb design
Creativitatea nu te va dezamagi, daca o folosesti cu ratiune. Dupa saptamani, poate luni intregi de cautari, am reusit. Am gasit jobul perfect pentru care dorim sa aplicam.
Primul lucru pe care ni-l dorim este sa il impresionam pe angajator. De fapt, dorim sa lasam o prima impresie extraordinara, astfel incat el sa nu ne poata refuza. Ce poti face? Incepe cu scrisoarea de intentie.
Cand vine vorba de candidatura pentru un job, multi oameni se tem sa faca experimente cu scrisoarile lor de intentie.
Esti presat sa-l impresionezi pe angajator si orice greseala iti va trimite CV-ul si scrisoarea de intentie la cosul de gunoi.
Totusi, 18% dintre angajatori spun ca ar aprecia o scrisoare de intentie originala. Tocmai de aceea trebuie sa ii permiti personalitatii tale sa iasa la suprafata, pentru a te diferentia in fata celorlalti candidati, care vor miza pe variante clasice.
Daca doresti sa te faci remarcat in fata angajatorilor, prin intermediul scrisorii de intentie, iata sase introduceri eficiente (repetam, cu conditia sa fie scrise bine).
1. Cifre peste cifre
Angajatorii sunt adeptii cifrelor, mai ales cand acestea inseamna ceva. Daca alegi sa folosesti cifrele pentru a ilustra experienta, in scrisoarea de intentie, foloseste-le in context. Astfel, angajatorii vor intelege unde ai avut performante si de ce esti potrivit pentru functia respectiva.
Exemplu: "640 de ore. 50 de voluntari. 8 saptamani. Un singur eveniment. Asta a insemnat Expozitia Anuala X 2014. In calitate de organizator de evenimente, am castigat experienta dupa ce am organizat evenimente de succes cu deadline-uri foarte stranse. Tocmai de aceea sunt calificat pentru functia de Manager de evenimente speciale".
2. Foloseste un citat care sa descrie etica ta profesionala
Chiar daca pare un cliseu sa apelezi la un citat in introducerea scrisorii tale de intentie, daca il pui intr-un context, valoarea sa va fi cu totul alta.
Alege un citat care face referire la experienta, pasiunile si pregatirea ta. Dupa ce l-ai identificat, leaga-l de elementele care tin de experienta ta si explica in ce masura iti reflecta aptitudinile.
Exemplu: "Dupa cum spunea Stephen A. Covey: "Responsabilitatea incurajeaza ResponsAbilitatea". In calitate de manager cu experienta, cred ca responsabilitatea este cheia succesului in orice activitate. In fiecare functie pe care am avut-o, i-am incurajat pe angajati sa fie responsabili pentru succesele si esecurile lor si tocmai de aceea stilul meu de leadership se potriveste cu postul oferit".
3. Spune o mini-anecdota
Cand scrisoarea ta de intentie spune o poveste, angajatorii te vor aborda din punct de vedere personal, nu doar profesional. Angajatorii nu cauta doar oameni avizati, ci si care sa se integreze cu succes in cultura lor. Cand spui o anecdota care are legatura cu cariera ta profesionala, o sa iti dezvalui "fata umana".
Exemplu: "Am devenit pasionat de baschet de la o varsta frageda. Imi place nu numai sportul, ci si cifrele scorurilor. Din cauza acestui interes pentru sporturi si cifre, cred ca as fi un candidat excelent pentru functia de analist date in cadrul companiei dvs".
4. Ilustreaza pasiunile, visurile si obiectivele tale
Angajatorii nu vor sa stie doar ca esti calificat pentru o functie, ci si ca ai planuri mari in privinta carierei. Ei au nevoie de oameni implicati, deoarece stiu ca un angajat motiveaza alt angajat si tot asa...
Exemplu: "Marketingul continutului, social media si cercetarea, acestea sunt pasiunile mele si ariile de expertiza. Acestea sunt pasiunile mele, dar cred, de asemenea, ca aptitudinile enumerate reprezinta fundatia oricarui profesionist in marketing digital. Aceste pasiuni, combinate cu entuziasmul meu, ma transforma intr-un candidat excelent pentru functia de Digital Media Manager in cadrul companiei dvs".
5. Scrie ca si cum ai fi deja angajat
Cand redactezi o scrisoare de intentie, "pacaleste-te", spune-ti ca esti deja angajat. Prefa-te ca esti in pauza de masa si unul dintre colegi sau manageri te roaga sa-i spui de ce ai ales sa lucrezi in acea companie.
Exemplu: "Cand am descoperit ca firma dvs angajeaza, am stiut imediat ca trebuie sa imi incerc sansa. Asteptam sa gasesc o companie in care sa simt ca fac diferenta, in domeniul contabilitatii. Clientii dvs sunt minunati si cred in misiunea generala a companiei".
6. Scrie "ca pe Twitter"
Concizia reprezinta cheia succesului, in orice domeniu. Cu cat redactezi o fraza mai scurta si mai puternica, cu atat vei avea mai multe sanse de reusita. Aminteste-ti ca angajatorii nu au mult timp la dispozitie, pentru a citi in intregime si profunzime scrisorile de intentie si CV-urile. Daca apelezi la o introducere scurta si la obiect, o sa il impresionezi pe angajator.
Exemplu: "Designul si natura sunt elementele mele. Permiteti-mi sa va spun cum va schimba experienta mea in web design modul in care protejati mediul inconjurator".
Exista infinite modalitati prin care poti redacta o scrisoare de intentie si nu detinem formula universala. Aminteste-ti de "audienta" ta si cum poti relationa cu aceasta si vei putea sa redactezi o scrisoare de intentie cu adevarat eficienta, care sa iti aduca un interviu de angajare si in final, un loc de munca.