Solutii pentru a evita stresul angajatilor
firmestresloc de munca
Solutii pentru a evita stresul angajatilor
Grija pentru starea psihica a angajatilor poate parea, la prima vedere, lipsita de importanta. Dar nu este asa. Nivelul de stres al salariatilor este direct proportional cu gradul de nervozitate in unele firme si cu numarul conflictelor dintre angajati si invers proportional cu eficienta muncii. Stresul se reflecta foarte clar in bilantul contabil al unei firme.
Ce stim despre stres?
Este indeobste acceptat faptul ca, de multe ori, un intreprinzator munceste mai eficient atunci cand se afla sub tensiune. Cu cat este mai mare presiunea care apasa pe umerii lui, cu atat mai hotarat lupta pentru rezolvarea problemelor.
Dar angajatii nu sunt intreprinzatori. Ei nu beneficiaza de aceeasi motivatie care il stimuleaza pe proprietarul unei
firme.
Este perfect normal ca, in conditiile unei concurente acerbe, pentru a depasi o perioada dificila, salariatii dvs. sa lucreze mai intens, pana aproape de limita capacitatilor lor. Acest lucru nu poate fi evitat. Dar atunci cand stresul devine parte din cotidian, ajungeti in situatia de a pierde angajati loiali si de calitate.
Aceia dintre ei care nu se vor grabi sa se indrepte catre unele
firme concurente vor munci cu mai putina tragere de inima, iar rezultatele lor vor fi slabe.
Este suficienta o privire aruncata asupra bilantului contabil pentru a observa ca, atunci cand stresul scapa de sub control, atat creativitatea, cat si productivitatea au de suferit.
Care sunt factorii de stres?
Factorii ce provoaca tensiune se pot imparti in doua categorii: factori care nu pot fi controlati si factori care pot fi controlati.
Un exemplu de factor din prima categorie este concurenta: in ciuda celor mai bune intentii ale dvs., nu puteti interveni in modul in care actioneaza unele
firme
concurente.
In schimb, puteti lua imediat masuri daca observati ca angajatii dvs. sunt stresati din cauza ca nu stiu exact care sunt sarcinile si responsabilitatile care le revin. Aceasta incertitudine, alaturi de lipsa informatiilor si a resurselor de care angajatii au nevoie pentru a-si duce sarcinile la indeplinire, constituie doua motive majore de
stres, dar pe care le puteti elimina.
Ce puteti face dvs.?
Primul obiectiv ce trebuie atins pentru combaterea stresului la locul de munca este depistarea problemelor de care se lovesc in mod obisnuit angajatii unei
firme. Pentru a va usura sarcina, le puteti cere chiar salariatilor sa indice care sunt motivele de iritare cele mai frecvente. In mod sigur, cele mai multe dintre acestea nu vor putea fi rezolvate, dar exista totusi sansa ca macar o parte din tensiunea care apasa umerii lor sa fie eliminata.
O alta cale de reducere a nivelului de
stres este aceea de a da salariatilor mai mult „spatiu vital“. In special in cazul in care sunt
firme mici, angajatul traieste uneori cu impresia ca dvs. (patronul) va uitati tot timpul la el „peste umar“ si il supuneti unui control permanent.
Libertatea acordata angajatului de a-si amenaja locul de munca asa cum doreste sau acordarea unei puteri sporite de decizie sunt primii pasi catre rezolvarea acestei probleme.
Este usor sa incarcati un angajat cu prea multe sarcini, in special cand e vorba de un angajat de inalta performanta. Dar, in cele din urma, stresul va castiga teren si productivitatea lui va avea de suferit. Scaderea productivitatii sau a calitatii muncii este cel mai clar semn ca ati fortat lucrurile. Retineti: nu va este de nici un folos un angajat care face munca a trei oameni, daca o face prost tocmai din cauza ca este suprasolicitat.
Salariatii dvs. trebuie sa aiba timp atat pentru rezolvarea problemelor din afara serviciului, cat si pentru refacerea fortelor. Este unanim acceptat faptul ca un angajat cu o viata personala implinita poate suporta mai usor tensiunea de la birou.
Desigur, exista perioade, cum ar fi cele de criza sau atunci cand apar urgente, cand singura solutie ramane prelungirea lucrului si dupa orele de program. Dar si efectul acestor perioade poate fi diminuat prin acordarea unor
zile libere suplimentare.
Important! Atunci cand oamenii inteleg ce incearca sa realizeze conducerea companiei, precum si faptul ca pentru atingerea respectivului scop este necesara o mobilizare totala a intregului personal, ei se pot adapta unei stari de
stres mai intens, pentru o perioada mai lunga de timp.
Simtindu-se „in misiune“, capacitatea lor de a face fata tensiunii creste simtitor, cu conditia ca dvs. (patronul) sa reusiti sa le impartasiti angajatilor din entuziasmul dvs.
Mai multe articole despre acest subiect gasiti in sectiunea: Resurse umane