Cea mai simpla reteta de cozonaci: cat de usor este sa prepari acest desert delicios
reteta de cozonacimancare de craciuncraciun 2023craciunperioada sarbatorilor
Cozonacul este un desert traditional romanesc, nelipsit de pe mesele festive, in special in perioada Craciunului.
Acesta este un desert delicios, cu o textura pufoasa si aromata, care incanta papilele gustative ale celor care il consuma. Cu toate acestea, multi dintre noi considera ca prepararea cozonacului este un proces complicat si solicitant, care necesita mult timp si efort. Acest articol va va prezenta o reteta simpla de cozonaci, care va demonta acest mit si va va arata cat de usor poate fi sa preparati acest desert delicios, comparabil cu gogosile sau clatitele.
Ingrediente
Pentru a pregati cozonacul simplu, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 500 g faina
- 250 ml lapte
- 100 g zahar
- 100 g unt sau margarina
- 2 oua
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- coaja rasa de la o lamaie
- esenta de vanilie
- un praf de sare
- 100 g stafide (optional)
- zahar pudra pentru decor (optional)
Pregatirea aluatului
1. Incalziti laptele intr-o cratita, pana devine caldut. Adaugati zaharul si amestecati bine, pana se dizolva. Adaugati apoi drojdia si lasati amestecul sa stea timp de 10 minute, pana cand drojdia incepe sa se activeze si sa formeze spuma.
2. Intr-un bol mare, amestecati faina cu praful de sare. Adaugati untul sau margarina moale si amestecati bine, pana obtineti un aluat sfaramicios.
3. Adaugati amestecul de lapte, drojdie si zahar peste faina si amestecati bine. Incorporati ouale, coaja de lamaie si esenta de vanilie si framantati aluatul timp de aproximativ 10 minute, pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Daca este necesar, adaugati putina faina in timpul framantarii.
4. Acoperiti bolul cu un prosop curat si lasati aluatul sa creasca timp de aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul. Intre timp, pregatiti stafidele, daca doriti sa le adaugati in cozonac. Spalati-le si lasati-le la inmuiat in apa calda timp de 10-15 minute, apoi scurgeti-le si uscati-le cu un prosop de hartie.
Formarea si coacerea cozonacului
1. Dupa ce aluatul a crescut, impartiti-l in doua parti egale. Intindeti fiecare parte de aluat intr-o foaie dreptunghiulara, cu o grosime de aproximativ 1 cm.
2. Presarati stafidele scurse si uscate peste foile de aluat si rulati-le strans, formand doua suluri. Asezati sulurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand suficient spatiu intre ele pentru a creste in timpul coacerii.
3. Acoperiti tava cu un prosop curat si lasati cozonacii sa creasca timp de inca 30 de minute. Intre timp, preincalziti cuptorul la 180°C.
4. Coaceti cozonacii timp de aproximativ 40-45 de minute, pana devin aurii si se coace bine in interior. Verificati coacerea cu ajutorul unei scobitori, care trebuie sa iasa curata din centrul cozonacului.
5. Scoateti cozonacii din cuptor si lasati-i sa se raceasca pe un gratar. Dupa ce s-au racit complet, ii puteti pudra cu zahar pudra, daca doriti.
Aceasta reteta simpla de cozonaci demonstreaza ca pregatirea acestui desert traditional nu este atat de complicata si solicitanta pe cat se crede. Cu putina rabdare si urmand pasii de mai sus, veti obtine un cozonac delicios si pufos, care va incanta pe toata lumea. Asadar, de ce sa nu incercati sa preparati cozonacul acasa, la fel de simplu ca si gogosile sau clatitele?
Sursa foto: freepik.com