Menopauza este cauzata de reducerea treptata a nivelului de estrogen din corpul unei femei. Acesta este hormonul responsabil pentru controlul ovulatiei si pentru mentinerea sanatatii sistemului reproducator feminin. Odata cu scaderea nivelului de estrogen, femeile pot experimenta bufeuri, tulburari de somn, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala si scaderea densitatii osoase. Pentru a reduce disconfortul termic cauzat de bufeurile la menopauza, exista cateva strategii simple care pot ajuta. Se recomanda evitarea consumului de alimente si bauturi care pot declansa bufeuri, cum ar fi alcoolul, cafeaua, condimentele picante, alimentele bogate in grasimi si zahar. Este indicata mentinerea unui nivel scazut de stres si aplicarea unor terapii complementare, cum ar fi yoga, meditatia, suplimentele naturiste.
Scaderea nivelului de estrogen poate duce la acumularea de grasime in jurul taliei si la cresterea in greutate. In plus, metabolismul incetineste in timpul menopauzei, ceea ce poate contribui la cresterea in greutate. Menopauza poate cauza uscaciune si subtiere a pielii, precum si caderea parului sau subtierea acestuia.
Cauzele manifestarilor emotionale si psihologice ale menopauzei sunt legate de schimbarile hormonale care au loc in corpul femeii, in special scaderea nivelului de estrogen. Aceste schimbari contribuie la aparitia unor simptome precum anxietatea, depresia si fluctuatiile starii de spirit. Sprijinul social si profesional poate fi esential in gestionarea simptomelor emotionale si psihologice ale menopauzei. Grupurile de suport si consilierea psihologica ajuta femeile sa se simta mai intelese si mai putin singure in lupta lor cu simptomele menopauzei.
Scaderea libidoului si problemele de lubrifiere sunt doua dintre cele mai comune probleme sexuale intampinate de femeile aflate la menopauza. Acestea pot fi cauzate de schimbarile hormonale, fluctuatiile emotionale si schimbarile fizice, precum si de factori externi precum stresul sau relatia cu partenerul. Scaderea nivelului de estrogen este una dintre principalele cauze ale problemelor de lubrifiere in timpul menopauzei. Se manifesta prin uscaciune vaginala si disconfort in timpul actului sexual. Este recomandata utilizarea de lubrifianti pe baza de apa si solutii de hidratare pentru zona intima.
De asemenea, este importanta comunicarea sincera si deschisa cu partenerul, despre schimbarile experimentate in timpul menopauzei si cum afecteaza acestea viata intima. Se recomanda un stil de viata sanatos, care include exercitii fizice regulate, o alimentatie echilibrata. Gestionarea stresului ajuta la mentinerea sanatatii fizice si emotionale in timpul menopauzei. Alte actiuni recomandate sunt vizitele la ginecolog si investigatiile medicale regulate, pentru monitorizarea sanatatii vaginale si identificarea eventualelor probleme intr-un stadiu incipient.
Ultimele NOUTATI
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita
Cea mai mare pensie speciala din Romania sare de 25.000 de lei lunar. Ce a muncit norocosul beneficiar la viata lui
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita