Alergia la frig: top 7 simptome care trebuie sa-ti fie semnale de alarma
alergie la frigsanatate
Putini dintre noi stiu faptul ca exista alergia la frig. O afectiune pe care anumite persoane o dezvolta impotriva temperaturilor scazute, ce poate fi diagnosticata, daca pacientul prezinta o serie de simptome.
In general, spun medicii, alergia la frig este mai des intalnita in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, dar bineinteles ca exista cazuri la orice varsta.
Ca sa iti dai seama daca suferi de alergie la frig, trebuie sa fii atent la modul in care reactioneaza organismul tau dupa expunerea la temperaturi scazute. Desigur ca nu trebuie sa confunzi disconfortul cu aceasta afectiune. Multor persoane pur si simplu nu le place sa stea in frig si prefera sa stea langa soba sau calorifer, atunci cand temperaturile din termometre coboara considerabil, dar asta nu inseamna ca sunt alergice la frig.
Alergia la frig aduce o serie de manifestari biologice ce nu pot fi trecute cu vederea. Iata sapte simptome ce iti pot indica faptul ca suferi de alergie la frig:
1. Dezvolti urticarie. Dupa expunerea la frig, pielea are pete rosii si resimti mancarimi la nivelul acesteia, odata ce incepi sa te reincalzesti. "De obicei, oamenii dezvolta o forma de urticarie usoara pe maini si pe picioare", spune specialistul in alergie si imunologie pediatrica Eli Silver. Aceasta forma de alergie este tratata prin evitarea expunerii pielii la temperaturi scazute si luarea de antihistaminice atunci cand expunerea la frig nu poate fi evitata sau cand apar simptome.
2. Pielea expusa la frig poate sa prezinte umflaturi.
3. Resimti o stare nejustificata de oboseala.
4. Te confrunti cu dureri articulare dupa expunerea la frig.
5. Ai stari de anxietate dupa ce stai in frig.
6. Te doare capul.
7. Ai febra.
Factorul timp este si el deosebit de important. E posibil ca unele simptoma sa isi faca aparitia imediat, in primele maximum 5 minute de la expunerea la frig, dar pot dura si ore intregi sau chiar zile pana corpul tau reactioneaza ca urmare a expunerii la frig. De retinut este ca simptomele ce apar foarte curand dupa expunerea la temperaturi scazute dispar la fel de repede. Intr-o ora, doua, ar trebui sa dispara orice problema. Daca simptomele apar cu intarziere, atunci si durata lor de manifestare poate fi prelungita, de-a lungul a catorva zile.
In cele din urma, trebuie precizat ca exista si reactii mai severe la expunerea la frig. De exemplu, poate fi vorba despre un raspuns sever de anafilaxie, care include palpitatii sau respiratie suieratoare. Unii oameni pot chiar sa lesine!
Ce factori pot declansa o astfel de alergie? Din acest motiv nu trebuie sa-ti faci foarte mari ingrijorari. In general, spun medicii, alergia la rece apare pur si simplu fara o cauza precisa declansatoare, insa exista si anumiti factori ce favorizeaza aparitia ei, printre care amintim existenta unei boli infectioase sau administrarea anumitor medicamente, dar si muscaturile unor insecte.
De altfel, trebuie notat faptul ca astfel de alergii pot fi si mostenite printr-o mutatie genetica si, din pacate, cele mostenite vin la pachet cu pericolele cele mai mari. In aceste cazuri, se recomanda vizita la un medic specialist care sa prescrie o schema de medicamente optima pentru o astfel de situatie.
"Afectiunea mostenita afecteaza oamenii la un nivel mai profund si poate necesita o calatorie la un reumatolog si un tratament cu medicamente antiinflamatoare.” Cu alergia mostenita, este nevoie de 24 pana la 48 de ore pentru ca simptomele sa apara, iar simptomele dureaza mai mult - aproximativ 24 de ore.
Ca sa scapi de orice urma de indoiala, te poti prezenta la un specialist alergolog, unde iti va fi facut un test simplu, in urma caruia vei fi sau nu diagnosticat cu alergie la frig. Alergologul va plasa un obiect rece, cum ar fi un cub de gheata, pe pielea antebratului timp de una pana la cinci minute. Daca persoana sufera de aceasta afectiune, pielea sa va reactiona imediat si va aparea o eruptie cutanata rosie si cu umflaturi.
Cum poti proteja de alergia la frig
Daca vrei sa scazi sansele de a dezvolta aceasta afectiune, in primul rand trebuie sa ai intotdeauna haine adaptate sezonului rece, de fiecare data cand iesi din casa. Fii atent la temperatura de afara si, daca este frig, nu neglija acest aspect. Imbraca-te si incalta-te astfel incat confortul tau termic sa fie mai presus de orice alt detaliu de ordin estetic.
De asemenea, ai grija la temperatura apei pentru dus si baie. Evita sa folosesti apa rece, la fel si cand mergi la inot. Totodata, opteaza pentru o temperatura optima in locuinta si evita sa consumi alimente si bauturi foarte reci.
In jur de 5% din populatia lumii sufera de aceasta afectiune.
Foto: freepik.com