Dintre toate intrebarile, cu siguranta cea mai frecvent intalnita este Ce ar trebui sa mancam? Iata si raspunsul: alimente care sa ne asigure necesarul zilnic de nutrienti. Nu exista, asadar, o reteta standard, fiecare dintre noi isi poate alcatui un meniu zilnic in functie de nevoile nutritionale individuale (care variaza de la un organism la altul), de preferinte si de eventualele restrictii alimentare.
Cu toate acestea, specialistii in domeniul sanatatii recomanda adoptarea unui stil alimentar echilibrat si diversificat. Printre categoriile alimentare esentiale pentru un stil de viata sanatos se numara:
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fructele si legumele ocupa un loc fruntas in meniul zilnic. Ba mai mult, legumele ar trebui sa se regaseasca la fiecare masa, iar fructele sa fie consumate ca gustari, in detrimentul alimentelor procesate. Totodata, specialistii ne indeamna sa consumam fructe si legume de sezon cat mai diversificate.
Din randul fructelor bogate in fibre, vitamine, antioxidanti fac parte merele, avocado, bananele, fructele de padure, portocalele, capsunele, lamaile. In ceea ce priveste legumele usor de integrat in meniul zilnic, amintim morcovii, broccoli, conopida, castravetii, usturoiul, ceapa.
Produsele lactate constituie principala sursa de calciu pentru organism, acesta fiind esential pentru sanatatea sistemului osos. Pentru a beneficia din plin de proprietatile nutritive ale acestei categorii de alimente, este indicat sa optam pentru lactate bio, preparate din lapte provenit de la animale crescute in libertate si cu multa blandete. Branzeturile de Ibanesti respecta cele mai inalte standarde de calitate si nu contin microorganisme modificate genetic.
Carnea se inscrie in categoria celor mai hranitoare alimente, datorita continutului bogat de proteine. Se recomanda asocierea carnii cu legume de sezon, iar in cazul persoanelor care vor sa slabeasca - tipuri de carne cu un continut redus de grasimi. Carnea de pui exceleaza la capitolul continut redus de grasimi si calorii.
De asemenea, modul in care gatim carnea are un cuvant important de spus asupra sanatatii noastre. In acest sens, este indicat sa evitam sa o prajim sau, cel putin, sa consumam rar carne prajita, indiferent de tip.
Dieta mediteraneana este considerata una dintre cele mai sanatoase din lume, iar dupa cum stim, pestele si fructele de mare se numara printre cele mai indragite alimente de culturile mediteraneene. Dintre acestea, se remarca somonul, sardinele, pastravul, tonul.
Consumul de peste si fructe de mare este asociat, printre altele, cu o buna sanatate cerebrala si cu odihna de calitate. In plus, alimentele din aceasta categorie se prepara foarte usor si pot fi servite alaturi de o multime de legume, printre care morcovi, cartofi, ardei rosu, ceapa.
Nucile si semintele consumate cu moderatie - am adauga noi, pentru ca acestea sunt bogate in calorii. In schimb, sunt recomandate datorita continutului de antioxidanti, minerale, fibre, acizi grasi buni. De altfel, ele sunt o categorie de alimente potrivita si pentru cei care nu au aptitudini de masterchef: nucile si semintele nu presupun tehnici de gatit complexe, ba chiar pot fi consumate in stare cruda. Printre cele mai populare alimente din aceasta categorie se numara semintele de chia, nucile de macadamia, migdalele, fisticul.
Dupa cum se poate observa, alcatuirea un meniu sanatos, adica diversificat si echilibrat, permite multa flexibilitate. Exista o multime de alimente prietenoase cu sanatatea noastra, usor de preparat si de combinat intre ele. Desigur, pentru a ne asigura ca avem o dieta adaptata nevoilor nutritionale individuale, este indicat sa cerem parerea unui nutritionist.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea