Asa cum nu exista masa gratuita, nu exista nici medicament gratuit
profit companii medicamenteprofit big pharmacompanii farmaceutice
Nu exista criza de orice fel care sa nu aiba castigatorii ei. Este conflict armat, se imbogatesc fabricantii de armament, de uniforme militare, de bocanci, de tot ce tine de masinaria de razboi. Este pandemie, sunt stari de urgenta, se inchid capitale si tari? Stau oamenii pititi prin case, doar-doar nu s-o lipi SARS-CoV-2 de ei, atunci, castiga companiile care le livreaza orice la usa.
Dar, evident, fiind vorba despre o criza medicala, atunci cine sa castige cel mai mult daca nu companiile farmaceutice, asa-numitele, in limba engleza big pharma?
De exemplu, profitul obtinut de AstraZeneca, in 2020, s-a ridicat la 3,2 miliarde de dolari, mai mult decat dublu, in comparatie cu 2019, la vanzari mai mari cu 9%, de 26,6 miliarde de dolari, gratie noilor medicamente si cererii de produse impotriva problemelor generate de noul coronavirus.
Pentru anul in curs, AstraZeneca prevede cresterea veniturilor cu cateva procente si un profit mai mare decat in 2020, dar fara a lua in calcul vanzarile de vaccinuri contra noului coronavirus. De asemenea, compania a anuntat ca este intr-o faza avansata de testare pentru un medicament pe baza de anticorpi contra Covid-19.
La randul sau, compania americana Pfizer se asteapta sa vanda, in 2021, vaccinuri COVID-19, dezvoltate impreuna cu partnereul european BioNTech, in valoare de 15 miliarde de dolari. Pe ansamblul anului, Pfizer se asteapta sa obtina venituri cuprinse intre 59,4 si 61,4 miliarde de dolari. Potrivit firmei de brokeraj Mizuho, numai in ultimul trimestru din 2020, vaccinul a generat pentru Pfizer vanzari de 154 de milioane de dolari.
Compania Astra (care, in 1999, a fuzionat cu grupul farmaceutic britanic Zeneca) a fost infiintata in 1913, in Suedia, de un grup de medici si farmacisti, Charles Pfizer a emigrat in SUA, unde a infiintat, in 1849, ce avea sa devina un colos farmaceutic. La mai bine de un secol, aparea mult mai tanara Moderna, devenita companie sub bagheta unui "aventurier" francez, pe numele lui Stephane Bancel, care a reusit sa stranga fonduri de peste doua miliarde de dolari si o echipa alaturi de care a facut Moderna celebra.
Si fondatorii Astra, si Charles Pfizer, si Stephane Bancel au fost intreprinzatori spre binele semenilor lor. Cu ce sunt ei mai prejos decat Bill Gates, Steve Jobs, Jeff Bezos? Legat de toti acestia, nimeni nu se mira sau - mai rau - nu se revolta ca au facut profit, ca s-au imbogatit.
Culmea, culmilor, revolta si critica se declanseaza tocmai cand vine vorba despre companii farmaceutice care ne fac bine si fara invetiile carora, fara penicilina si vaccinuri, speranta de viata nu ar fi crescut atat de mult.
De ce nu se... revolta nimeni cand face profit un producator de automobile? Sau de telefoane mobile? Toata lumea priveste cu admiratie cum se imbogatesc Apple si Samsung si bravo lor!
De ce nu ar face-o si companiile producatoare de medicamente? Sau, mai bine zis, tocmai companiile producatoare de medicamente. De ce? Pentru ca merita! Cine ne scapa sau macar incearca sa ne scape de boli, inclusiv de COVID-19? Exact companiile acestea infierate, care, inainte de a obtine profiturile, cheltuiesc enorm pentru cercetare si care se concureaza acerb.
Pe urma, exista opinii cum ca ele ar trebui sa doneze patentele pentru vaccinuri, in conditiile in care, cu exceptia stimularii punerii la punct si producerii vaccinurilor anticovid, ele, companiile, pe cheltuiala lor, pe uriasa lor cheltuiala (!) cerceteaza si inoveaza. Daca nu descopera nimic, paguba lor, nu? Dar, cand descopera, trebuie sa beneficieze toti.
Un cantautor poate trai toata viata din drepturile de autor ale melodiilor pe care le-a compus si cantat. Acum cativa ani, specialistii calculasera ca Paul McCartney castiga numai din drepturile de autor pentru "Yesterday", 6.500 de lire sterline pe... saptamana. O companie farmaceutica nu poate face asta, intrucat, dupa o anumita perioada de timp, brevetul devine public. Si, atunci, trebuie sa continue sa inventeze si sa aduca pe piata noi produse.
Lumea in care traim este dura, cinica. Numai noi avem tot felul de impresii printesiste despre ea, care, fara sa constientizam, ne fac foarte mult rau.
Printre cele mai cunoscute vorbe de duh ale lui Milton Friedman, se numara si There ain't no such thing as free lunch, adica nu exista masa gratuita, sau, in traducere mai libera, totul se plateste. Cu atat mai putin, nu pot exista medicamente gratuite, care mai si salveaza vieti...
Foto: pexels.com