Calitatea aerului in Romania este una dntre cele mai proaste din Europa, iar poluantii atmosferici sunt un factor de risc pentru cei infectati cu noul coronavirus
Ca sa traim, avem nevoie de oxigen, pe care ni-l "procuram" din aerul respirat. Respiram ca sa traim. Cu toate acestea, cu cat respiram mai mult, cu atat murim mai repede. Asta fiindca, la fiecare inspiratie, in plamani ne intra si tot felul de gaze si de particule care n-ar trebui sa se gaseasca in aer.
Paradoxal, tot noi suntem reponsabili de faptul ca aerul nu mai are compozitia "standard", cea pentru care organismul nostru a fost "programat".
Conform unui studiu recent al Agentiei Europene a Mediului (AEM), calitatea aerului in Europa s-a ameliorat "semnificativ" in ultimul deceniu, iar numarul de decese premature provocate de poluare a scazut.
Cu toate acestea, din studiul AEM rezulta faptul ca, la nivelul continentului european, se inregistreaza, la ora actuala, cel putin 400.000 de decese premature din pricina poluarii.
Conform studiului "Air quality in Europe - 2020 report" ("Calitatea aerului in Europa - raport 2020"), valoarea limita a particulelor fine nocive prezente in aer a fost depasita, in anul 2018, in Bulgaria, Croa?ia, Cehia, Italia, Polonia ?i România, in vreme ce doar patru tari europene au inregistrat, in anul de referinta, concentratii de particule fine sub limita admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Este vorba despre Estonia, Finlanda, Islanda ?i Irlanda.
Studiul AEM a fost efectuat prin centralizarea datelor oficiale furnizate de 4.000 de statii de monitorizare a calitatii aerului din toate tarile Europei.
Cum spuneam, conform AEM, in anul 2018, in toate tarile Europei s-au inregistrat 417.000 de decese premature datorate poluarii.
Majoritatea acestor decese premature, respectiv 379.000, s-au produs in cele 28 de state membre UE in anul de referinta.
In ultimii ani, calitatea aerului in Europa s-a imbunatatit, dovada fiind faptul ca, fata de anul 2009, in anul 2018 s-au inregistrat mai putin cu 60.000 de decese premature datorate poluarii.
Acelasi raport al AEM face referire si la legatura dintre calitatea aerului si restrictiile impuse de autoritati din pricina pandemiei COVID-19.
Astfel, AEM estimeaza ca deversarea in atmosfera a unor poluanti a scazut cu pana la 60% din pricina reducerii activitatilor (productie, transport, calatorii de afaceri sau de placere etc.).
Totodata, Agentia Europeana a Mediului a subliniat si faptul ca expunerea la poluanti atmosferici reprezinta un factor de risc pentru persoanele infectate cu noul coronavirus.
Sursa foto: pexels.com