Cat de periculoasa este mutatia Delta Plus, suferita de tulpina indiana
delta plusvarianta delta plusmutatii covidvarianta indiana
Pana de curand, stiam faptul ca varianta originala a SARS-CoV2 a suferit mai multe mutatii. Una dintre ele a fost denumita "Delta" de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), aceasta fiind descoperita pentru prima data in India, iar OMS o considera "ingrijoratoare" si e de parere ca, in curand, va ajunge dominanta la nivel global. Acum, insa, si noua tulpina Delta a suferit o mutatie - Delta Plus.
India a declarat miercuri ca a descoperit in jur de 40 de cazuri ale variantei coronavirusului Delta, care prezinta o mutatie ce pare sa o faca mai transmisibila.
Ministerul Sanatatii din India spune ca studiile au aratat ca asa-numita varianta Delta plus - cunoscuta si sub numele de AY.1 - se raspandeste mai usor, se leaga mai usor de celulele pulmonare si este potential rezistenta la terapia cu anticorpi monoclonali, o infuzie puternica intravenoasa de anticorpi, al carei scop este de a neutraliza virusul.
"Focarele par deocamdata mici in privinta numarului (imbolnavirilor), dar nu dorim ca ea sa devina mai semnificativa", a spus secretarul federal indian pentru sanatate, Rajesh Bhushan, despre noua varianta identificata. Oficialul a adaugat ca sunt in desfasurare studii in privinta eficacitatii vaccinurilor impotriva acestei variante.
India a clasificat o noua varianta a coronavirusului drept „varianta de ingrijorare”, dar este prea devreme pentru a afla daca aceasta reprezinta cu adevarat o amenintare majora.
Varianta Delta plus contine o mutatie suplimentara numita K417N pe varful coronavirusului, care a fost depistata in variantele Beta si Gamma, descoperite pentru prima data in Africa de Sud si, respectiv, in Brazilia (Beta a fost legata de spitalizarea crescuta si de decese in timpul primului val de infectii din Africa de Sud , in timp ce Gamma a fost catalogata ca fiind foarte transmisibila).