Pandemia de coronavirus cu care ne confruntam de aproape doi ani si masurile de restrictie ce ne sunt impuse periodic reprezinta, fara doar si poate, un factor major de stres pentru fiecare dintre noi. Lasand la o parte numarul de infectari zilnice pe care il aflam la fiecare buletin de stiri pe care il urmarim, specialistii au observat in aceasta perioada si o crestere a cazurilor de anxietate si depresie.
Astfel, nu putini sunt cei care au acuzat in ultimii doi ani o stare de anxietate, temere si ingrijorare cu privire atat la propria sanatate, cat si a celor dragi. Cei care se confrunta cu anxietatea in aceasta perioada pandemica acuza printre altele schimbari in ceea ce priveste stilul de viata si in rutina somnului, dificultate in adormire si concentrare, cresterea consumului de nicotina si alcool si stari de neliniste.
Daca va numarati printre cei care se confrunta cu stari de anxietate sau depresie, este recomandat in primul si primul rand sa consultati un psihoterapeut sau chiar un medic psihiatru. Totodata, puteti lua in calcul urmatoarele sfaturi pentru a gestiona mai bine stresul din aceasta perioada pandemica!
In primul si primul rand, trebuie sa iti asculti corpul! Te simti mereu obosit si incordat? Simti noduri in stomac? Te doare mereu capul? Sunt semnale fizice care ar trebui sa iti dea de gandit! Poti apela la cateva tehnici de relaxare rapida care ar trebui in mod normal sa te repuna pe picioare.
Poti practica in fiecare zi cateva exercitii de respiratie controlata, respiratia profunda in trei timpi ajutand spre exemplu la reducerea stresului si anxietatii. Incearca sa faci o plimbare in aer liber in fiecare zi, fiind cunoscut faptul ca miscarea reduce stresul si imbunatateste buna dispozitie. Nu in ultimul rand, incearca sa faci ceea ce iti place cat mai des posibil - mergi pe jos, danseaza, plimba-te cu bicicleta, fa yoga, inoata, mergi la sala!
Pozitivitatea se poate dovedi in unele cazuri toxica, a fi prea optimist fiind uneori daunator per total. Calea catre sanatatea mintala implica validarea tuturor emotiilor pe care le traim, fie ele pozitive, fie negative. Asadar, nu este obligatoriu sa privesti numai partea buna a lucrurilor si sa te faci ca nu vezi si lucrurile mai putin bune! Potrivit specialistilor in psihologie, incercarea de a suprima sau de a evita cu totul anxietatea nu va face nimic altceva in afara de a inrautati in timp situatia.
Citirea tuturor postarilor de pe retelele de socializare referitoare la situatia pandemica actuala sau urmarirea buletinelor de stiri de la televizor alimenteaza fara doar si poate anxietatea pe care o acuzam. Incearca sa limitezi timpul de expunere la toate aceste stiri! In acest fel vei preveni atat influentarea prin zvonuri neverificate, cat si manipularea prin tot felul de stiti false care apar in fiecare zi pe social media. Stabileste unul sau doua momente ale zilei in care sa te informezi si foloseste numai surse credibile si oficiale de informare!
Nu este usor sa scapi de stres si de anxietate, insa trebuie sa incerci in fiecare moment sa nu te lasi prins in aceasta capcana. Incearca sa iti acorzi timp tie, timp in care sa faci fix ceea ce iti place tie si ce te face cu adevarat implinit! Profita de orice ocazie pentru a sta in natura sau intalneste-te cu cei dragi! Citeste o carte noua sau fa planuri pentru o vacanta la care visezi de mult timp! Orice ai face, adopta o atitudine pozitiva si optimista si incearca sa elimini gandurile negative!
Citeste si: O problema care strica multe casnicii: sforaitul
Ultimele NOUTATI
5 obiceiuri zilnice care-ti prelungesc viata cu ani de zile: e dovedit stiintific
Ce sunt folatii serici: 4 lucruri pe care trebuie sa le stii
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
Achizitie intracomunitara de produse cu risc fiscal ridicat. Declararea in sistemul RO e-Transport
Voucherele de vacanta emise in 2019 si 2020 mai sunt valabile doar pana la data de 30 iunie
Inspectorii ANAF–Antifrauda si ANSVSA controleaza comertul de legume-fructe
Amenda GDPR de 7.000 de euro pentru o asociatie de proprietari
Lege noua: Sistemele alternative de energie, obligatorii pentru cladirile noi, nerezidentiale
Te-ar putea interesa si
11 organizatii de business din Romania cer mentinerea cotei unice, dar reducerea cheltuielilor statului: schimbarile fiscale sa fie luate prin consultare