Evolutia, chiar pe termen scurt, a pandemiei COVID-19 ramane imprevizibila
Inca din prima jumatate a lunii martie, de cand COVID-19 a fost declarata pandemie de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, s-a vorbit despre un al doilea val al acesteia. Cand va fi acesta nimeni nu stie. Deocamdata, in valul intai sau poate in al doilea val, noul coronavirus continua sa-si faca de cap, cu o intensitate care fluctueaza imprevizibil.
Pana la ora actuala, pandemia COVID-19 a afectat peste 200 de tari, aproape 25 de milioane de persoane din intreaga lume s-au imbolnavit, iar 830.000 dintre acestea nu au supravietuit bolii.
In intreaga lume, dupa relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati la inceputul pandemiei, numarul de cazuri de imbolnavire a crescut.
Ne confruntam cu al doilea val? Suntem la finalul primului val? Pana la urma lucrul acesta este mai putin important.
Desi numarul de imbolnaviri creste, numarul deceselor este mai mic decat cel inregistrat in perioada de debut a pandemiei.
Si-a pierdut SARS-CoV-2 virulenta? Iarasi nu se stie.
Cum nu se stie nici cand va fi disponibil un vaccin specific (poate in aceasta toamna, poate la anul). Asta desi rusii au anuntat ca au pus deja la punct un vaccin impotriva noului coronavirus, informatie care, insa, nu a convins comunitatea medicala internationala.
La nivelul continentului european, in acest moment, statisticile arata ca rata mortalitatii provocate de SARS-CoV-2 este de circa 10 ori mai mica decat cea inregistrata acum patru luni.
Pe plan mondial, pandemia continua, insa, sa faca ravagii, in special in America Latina.
Peru a devenit a doua tara din lume cu cea mai mare rata a mortalitatii (numar de decese la 1 milion de locuitori).
Conform unui studiu efectuat de Universitatea americana Johns Hopkins, cea mai mare rata a mortalitatii provocate de pandemia COVID-19 se inregistreaza in Belgia - 875 de decese la 1 milion de locuitori.
Urmeaza, apoi, in ordine: Peru - 865 de decese la 1 milion de locuitori, Marea Britanie - 623 decese, Spania - 617, Italia- 586, Chile - 579, Suedia - 571, Brazilia - 548, Statele Unite - 539, Mexic - 479 (datele sunt valabile pentru data de 24 august a.c.).
In ceea priveste numarul total al deceselor, situatia se schimba. Cele mai multe decese provocate de pandemie s-au inregistrat in Statele Unite - peste 176.000, Brazilia - peste 114.000, Mexic - peste 60.000, India - peste 57.000 si Marea Britanie - peste 41.000.
Una peste alta, ca este in primul val sau in al doilea, pandemia COVID-19 nu da semne de oboseala si este tot cu un pas inainte fata de capacitatea sistemelor sanitare ale celor peste 200 de tari afectate.
In acelasi timp, cursa pentru obtinerea unui vaccin specific continua, insa nimeni nu poate spune cu certitudine ca SARS-CoV-2 nu va suferi, in viitorul apropiat, mutatii care sa-l faca imun la serul pe care i-l pregatesc laboratoarele de virusologie.
Evolutia, chiar pe termen scurt, a pandemiei ramane imprevizibila.
Surasa foto: maxpixel.net