In Romania, au fost confirmate 136 de cazuri de infectare cu varianta britanica a SARS-CoV-2
tulpina britanica romaniacazuri tulpina britanicainvestitii spitale covid19bani europeni spitale
Ministerul Sanatatii a fost informat de Institutul National de Sanatate Publica (INSP) - Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, ca, in Romania, au fost confirmate, pana in prezent, 136 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, noua varianta UK - linia genetica B.1.1.7.
Cazurile confirmate provin din Bucuresti (80 de cazuri), judetul Timis (11 cazuri), judetul Cluj (9 cazuri), judetul Ilfov (5 cazuri), judetul Suceava (5 cazuri), judetul Botosani (4 cazuri), judetul Valcea (4 cazuri), judetul Galati (doua cazuri), judetul Caras-Severin (doua cazuri), judetul Arges (doua cazuri), judetul Gorj (doua cazuri) si din judetele Giurgiu, Constanta, Mures, Covasna, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Braila si Bihor (cate un caz).
Cazurile confirmate provin dintr-un total de 499 de secventieri care au fost raportate, pana in prezent, Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Investitii in cresterea securitatii la incendiu in spitalele COVID-19
De asemenea, Ministerul Sanatatii a anuntat lansarea in consultare publica, prin Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, a Ghidului solicitantului „Cresterea sigurantei pacientilor in structuri spitalicesti publice care utilizeaza fluide medicale”.
Proiectele care pot obtine acest tip de finantare europeana vizeaza investitii in cresterea securitatii la incendiu in spitalele COVID-19.
In cadrul apelului, se pot finanta doua tipuri de proiecte care urmaresc consolidarea infrastructurii medicale pentru a face fata provocarilor ridicate de combaterea epidemiei de COVID-19.
Primul tip de proiecte finanteaza instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, cu acoperire totala, si de detectare, semnalizare si alarmare in cazul depasirii concentratiei maxime admise de oxigen in atmosfera pentru cresterea gradului de securitate la incendii. Valoarea maxima a finantarii pentru acest tip de proiecte este de 100.000 de euro.
Cel de-al doilea tip de proiecte vizeaza reabilitarea, modernizarea, extinderea infrastructurii electrice, de ventilare si tratare a aerului, precum si infrastructura de fluide medicale. Valoarea maxima pentru acest tip de proiecte este de 1,5 milioane de euro.
"Ministerul Sanatatii vine in sprijinul unitatilor sanitare si, impreuna cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, ofera resurse financiare din fonduri europene pentru realizarea investitiilor necesare cresterii sigurantei in spitalele COVID-19 in ceea ce priveste securitatea la incendii si modernizarea infrastructurii de fluide medicale.
Este important ca spitalele care nu au identificat resurse financiare pentru astfel de investitii sa depuna proiecte pentru aceste finantari atat de necesare cresterii sigurantei pacientilor si personalului medical", a declarat Ioana Mihaila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii coordonator al proiectelor de investitii.