De cele mai multe ori, crampele musculare sunt determinate de deshidratare, frecventa in randul populatiei generale si cu atat mai des intalnita la persoanele care fac sport. Recomandarea generala este ca un adult sa consume minimum 2 litri de lichide in fiecare zi, dar aceasta cantitate depinde de masa corporala, de temperatura din mediul ambient, de nivelul de efort fizic si de alti factori, adesea ignorati.
Deshidratarea este insotita de dezechilibre electrolitice, care afecteaza modul de transmitere a influxului nervos si determina contracturi musculare intense si dureroase. Ai grija sa te hidratezi adecvat, in special in zilele calduroase sau cand faci mult efort.
Suplimentele de magneziu sunt una dintre cele mai simple si mai la indemana modalitati de a tine sub control functia musculara. Desi magneziul se gaseste in cantitati respectabile in alimentele pe care le consumam in mod obisnuit, specialistii au demonstrat ca deficitul temporar al acestui mineral este frecvent.
Discuta cu medicul, cu farmacistul sau cu nutritionistul si cere recomandari despre necesitatea administrarii unui supliment de magneziu de tipul Beres Magneziu sau a unui complex de vitamine si minerale, in functie de starea ta generala de sanatate.
O incalzire adecvata inainte de antrenament si o perioada de racire la finalul activitatii fizice pot preveni aparitia crampelor musculare. In timpul incalzirii, fluxul de sange catre muschi creste, pregatindu-i pentru efort. De asemenea, articulatiile au sansa de a se mobiliza si lubrifia, pentru a sustine miscari din ce in ce mai ample.
La finalul antrenamentului, fa exercitii de stretching pentru a ajuta la relaxarea muschilor si pentru a preveni aparitia crampelor musculare.
Orice persoana care isi doreste sa revina in forma cat mai repede sau sa obtina rezultate spectaculoase intr-o perioada redusa de timp este tentata sa se supraantreneze. Atunci cand iti fortezi limitele, fie prin prelungirea excesiva a sesiunilor de antrenament, intensificarea efortului fizic dincolo de anumite limite sau cresterea frecventei antrenamentelor contrar recomandarilor antrenorului, risti aparitia unor probleme de tipul crampelor musculare.
Discuta cu antrenorul si planifica-ti antrenamentele conform recomandarilor acestuia, crescand treptat intensitatea exercitiilor si acordandu-ti timp suficient pentru recuperare, intre sesiuni.
Respiratia corecta este esentiala in timpul exercitiului fizic, contribuind la oxigenarea corecta a creierului si a musculaturii. Respiratia incorecta, pe de alta parte, nu permite un nivel de oxigenare similar, rezultatul fiind aparitia crampelor musculare.
Invata sa respiri corect si sa iti sincronizezi respiratia cu exercitiile pe care le efectuezi. Cere-i ajutorul antrenorului, in cazul in care ai nelamuriri. Nu uita ca o respiratie controlata este utila in cresterea performantei fizice si a fortei musculare.
Daca iti doresti sa ai rezultate fizice optime si sa te bucuri de antrenamente pline de energie, fii atent la alimentatie. O dieta echilibrata si bogata in nutrienti esentiali este indispensabila pentru sanatatea musculaturii. Alimentele bogate in potasiu, calciu si magneziu contribuie la sustinerea scheletului si a musculaturii.
De asemenea, odihna adecvata este importanta pentru recuperarea intregului organism, pentru refacerea rezervelor de energie si pentru a elimina stresul acumulat. Acorda atentia cuvenita odihnei si asigura-te ca dormi minimum 7-8 ore in fiecare noapte.
Crampele musculare sunt dureroase si pot afecta in mod negativ sesiunile de antrenament. Din fericire, ele pot fi prevenite prin masuri simple: nutritie si hidratare adecvata, un protocol de antrenament bine gestionat si odihna adecvata. Nu elimina sportul din viata ta, ci practica-l intelept!
Sursa foto: ShutterstockUltimele NOUTATI
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale