Recomandarile GCS adresate elevilor la inceput de an scolar pentru a preveni raspandirea noului coronavirus

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recomandarile GCS adresate elevilor la inceput de an scolar pentru a preveni raspandirea noului coronavirus
Recomandarile GCS adresate elevilor la inceput de an scolar pentru a preveni raspandirea noului coronavirus
de Vlad Strunescu la 14 Sep. 2020
Urmareste-ne pe Google News
igena scolidistantare scolimasuri covid scolimasuri igiena scolimasuri gcs

Grupul de Comunicare Strategica (GCS) a publicat o serie de reguli si recomandari de conduita sanitara pe care elevii trebuie sa le aiba in vedere odata cu inceperea anului scolar pentru a preveni raspandirea noului coronavirus.

Potrivit Grupului, trei lucruri ne tin in siguranta pe fiecare dintre noi: purtatul mastii, distanta si igiena mainilor.

Citeste si: Nu pentru scoala, ci pentru viata invatam
 
GCS precizeaza ca masca trebuie purtata astfel incat sa acopere atat nasul, cat si gura si ca masca reduce masiv riscul de raspandire a virusului. Atunci cand e purtata atat de catre persoana potential infectata, cat si de catre persoana neinfectata, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe. Utilizarea mastii in spatii inchise (de exemplu, intr-o sala de clasa) previne transmiterea virusului, atunci cand mai multe persoane se afla simultan intr-o incapere. 
 
Tot masca face sa poata fi redusa distanta minima dintre persoane la cel putin un metru in interior. Masca trebuie purtata si in aer liber, atunci cand distanta dintre persoane nu poate fi mentinuta la cel putin 1,5 metri sau cand un numar mare de persoane se afla in aceeasi zona. 
 
"Nu inlaturati masca si nu o purtati sub barbie, in special cand vorbiti in apropierea unei alte persoane sau in sala de clasa. Masca este individuala si NU se ofera propria masca utilizata sa fie purtata de o alta persoana", indeamna GCS. 
 
Distanta fizica trebuie pastrata la cel putin un metru, in interior, cu obligatia purtarii mastii, si cel putin 1,5 metri in aer liber, cand nu este purtata masca.  Pastrand distanta fata de celelalte persoane aria de raspandire a virusului este redusa la minimum. Intrucat particulele care pot fi infectioase sunt raspandite prin simpla vorbire, purtarea mastii si distanta fizica fac ca aceste particule sa nu ajunga la celelalte persoane.
 
In sala de clasa, trebuie mentinuta distanta atat fata de colegi, cat si fata de profesori, in timpul orelor, in pauze sau in momentul sosirii/plecarii de la cursuri. In cazul orelor de educatie fizica, vor fi evitate acele activitati care presupun contactul direct intre elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (de exemplu, jocul de echipa cu mingea).
 
Mainile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de cate ori este atinsa o suprafata care ar putea fi infectata (de exemplu, clante, manere, balustrade, butoane de lift). "E important sa ne gandim cine ar fi putut atinge respectiva suprafata inaintea noastra, intrucat cu ajutorul mainilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri. 
 
Daca mainile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci NU trebuie sa ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe maini si in acest mod sa ne infectam", explica GCS.
 
Acesta recomanda ca mainile sa fie spalate cel putin 20 de secunde cu apa si sapun sau dezinfectate. Trebuie dezinfectate nu doar mainile, ci si obiectele folosite frecvent, cum ar fi telefonul mobil. "In sala de clasa, asezati-va intotdeauna in acelasi loc si evitati sa atingeti obiectele colegilor, scaunele si bancile ocupate de acestia. Dezinfectati-va mainile de fiecare data dupa ce atingeti obiecte sau suprafete comune (creta, burete, tabla). Aveti grija unde plasati ghiozdanul astfel incat sa fie cat mai ferit de o posibila contaminare", indeamna CGS.
 
Grupul adauga ca tinerii sunt afectati intr-o mai mica masura in cazul infectarii cu noul coronavirus (COVID-19), dar ei pot raspandi virusul, chiar fara sa-si dea seama, catre persoanele varstnice si/sau cu boli cronice (parinti, bunici, profesori, persoane cu deficiente imunologice) in cazul carora infectarea poate avea consecinte extrem de grave.

Citeste si: Un copil educat numai la scoala este un copil needucat
 
- Din acest motiv, este foarte important ca tinerii sa respecte masurile de protectie sanitara si sa avertizeze imediat atunci cand prezinta simptome (febra, tuse, nas infundat, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseala, etc). 
 
- Elevii cu simptome de boala NU trebuie sa se prezinte la scoala, iar parintii au obligatia de a anunta unitatea de invatamant, precum si medicul de familie.
 
- Parintii sau insotitorii care conduc elevii la scoala NU pot intra in institutia de invatamant decat in situatii exceptionale, cu aprobarea prealabila a conducerii scolii. 
 
- Elevii care fac parte din grupe de risc in ipoteza infectarii cu noul coronavirus, sau locuiesc cu persoane aflate in grupele de risc, pot face scoala online, pe baza unei solicitari din partea parintilor, in urma unei adeverinte medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant.
 
- In cazul absentei de la scoala pentru cel putin 3 zile consecutive, elevul va trebui sa prezinte, in momentul revenirii la scoala, o adeverinta medicala din partea medicului de familie.
 
- La fel ca si in anii precedenti, elevii care intra in noul ciclu de invatamant trebuie sa prezinte o adeverinta de intrare in colectivitate care poate fi eliberata de medicul de familie in cursul primei saptamani de scoala, daca nu se regaseste in dosarul de inscriere. 
 

Momente cheie pentru elevi in afara orelor: 

- Drumul pana la scoala

Daca este posibil, optati pentru deplasarea pietonala si evitati folosirea mijloacele de transport in comun. Daca trebuie sa utilizati transportul in comun, purtati obligatoriu masca, pastrati distanta fata de celelalte persoane, evitati atingerea suprafetelor comune si dezinfectati-va mainile imediat ce ati parasit transportul in comun.
 
- Recreatia alaturi de colegi

Daca purtati masca, pastrati distanta de minimum un metru fata de colegi. Daca va aflati in aer liber si nu purtati masca, atunci mentineti o distanta de cel putin 1,5 metri. Evitati sa faceti schimb sau sa atingeti obiectele personale pe care au pus mana si alte persoane (ex: telefoane mobile, manuale, rechizite, etc) si dezinfectati-va mainile dupa orice contact cu suprafete comune. 
 
- Timpul petrecut dupa scoala

In cazul in care, dupa orele petrecute la scoala, mai ramaneti alaturi de colegi/prieteni, aveti grija sa respectati aceleasi reguli sanitare, indiferent daca persoanele alaturi de care va aflati prezinta sau nu simptome de infectare. Este de preferat ca petrecerea timpului liber sa aiba loc in aer liber, daca este permisa de conditiile meteorologice. 
 
- Intoarcerea acasa

Atunci cand reveniti acasa aveti grija ca, dupa ce lasati incaltamintea la intrare, sa va spalati pe maini, sa dezinfectati obiectele personale (ex: chei, telefon mobil), sa schimbati imbracamintea folosita afara si sa o asezati separat de imbracamintea folosita in casa. Inainte de a imbraca noile haine, spalati-va/dezinfectati-va mainile. Acordati atentie sporita ghiozdanului, respectiv zonelor in care il plasati si riscul de contaminare.
 
- Interactiunea cu persoane varstnice

Citeste si: Dacian Ciolos cere DEMISIA ministrului Educatiei: E haos. Parintii si copiii trec printr-un experiment

Persoanele in varsta sunt vulnerabile in fata noului coronavirus, in multe cazuri infectarea fiindu-le fatala. Este motivul pentru care trebuie protejate cu prioritate, prin evitarea contactului direct (de exemplu, imbratisari) si prin mentinerea distantei fizice de 1,5 metri. In cazul in care va intalniti cu persoane varstnice, si nu puteti pastra distanta de siguranta, este recomandata purtarea mastii.

Foto: pexels.com
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x