Reguli noi pentru spitale si inmormantari. Pacientii COVID-19 pot primi vizite. Persoanele decedate vor fi inhumate in conditii normale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reguli noi pentru spitale si inmormantari. Pacientii COVID-19 pot primi vizite. Persoanele decedate vor fi inhumate in conditii normale
Reguli noi pentru spitale si inmormantari. Pacientii COVID-19 pot primi vizite. Persoanele decedate vor fi inhumate in conditii normale
de Magda Florea la 09 Apr. 2021
Urmareste-ne pe Google News
pacienti covid 19inhumarereguli spitale

Conform noilor directive transmise de Ministerul Sanatatii, pacientii COVID-19 in stare grava, internati in spitale, vor putea primi vizite atat din partea familiei, cat si de la un preot. Totodata, se schimba si regulile pentru inmormantari, astfel incat inhumarile se vor desfasura in conditii normale, la fel ca in cazul persoanelor decedate din alte cauze.
 

Pacientii internati in stare grava vor putea primi vizite de la apropiati si preot


De asemenea, noul protocol prevede ca pacientii infectati cu SARS-CoV-2 care prezinta simptome severe de boala pot beneficia pe perioada internarii in unitatea sanitara, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant in aceleasi conditii privind asigurarea protectiie ca in cazul clericilor, cu mentiunea ca in cazul acetuia nu este permisa introducerea niciunui obiect in zona in care sunt ingrijiti pacientii cu COVID-19.
 
In privinta pacientilor infectati cu SARS-CoV-2 care prezinta simptome severe de boala, pe perioada internarii in unitatea sanitara, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistenta religioasa, potrivit specificului cultului din care face parte, si cu acordul medicului curant.

In vederea asigurarii protectiei clericului si a pacientului, vizita poate avea loc in urmatoarele conditii:
 
– un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singura data;
– timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute;
– clericul poarta echipament complet individual de protectie asigurat cu titlu gratuit de catre unitatea sanitara in care este internat pacientul, conform metodologiei in vigoare;
– clericul respecta toate masurile sanitare care se impun;
– se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate inainte si dupa utilizare, cu acordul medicului curant;
– nu sunt permise obiecte care genereaza flacara deschisa/inchisa sau scanteie.

In ceea ce priveste identificarea persoanei la internare, pe perioada epidemiei, pacientii confirmati cu infectie cu SARS-CoV-2 vor primi bratara de identificare cu numele si prenumele, completate lizibil si verificate in baza documentului de identitate, acolo unde exista posibilitatea. Daca nu exista aceasta posibilitate, documentul de identitate va fi obligatoriu fotocopiat, copia conforma cu originalul va fi semnata de un cadru medical si inclusa in foaia de observatie. In cazul decesului pacientului, in situatia pierderii actului de identitate sau a imposibilitatii familiei/reprezentantului legal de a aduce actul de identitate in original, copia va fi folosita pentru intocmirea certificatului medical constatator al decesului.
 
Familia/reprezentantul legal va fi informata telefonic de catre unitatile sanitare in legatura cu cazurile severe/critice si despre survenirea decesului.
 
In cazurile spitalizate pentru care in perioada internarii in unitatea sanitara se confirma (reconfirma) diagnosticul de infectie cu SARS-CoV-2, evolutia fiind urmata de deces, autopsia anatomopatologica a decedatului pentru a confirma, preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesara si este de evitat din cauza riscului de transmitere a bolii infecto-contagioase, posibila in conditiile exercitarii profesiei la personalul medical. 
 
Decesul in unitatea sanitara cu paturi al persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infectia cu SARS-COV-2 si diagnosticul de deces cu infectie cu SARS-CoV-2, pot fi declarate cazuri medicolegale strict in conformitate cu art. 185 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare (NCPP). 
 
In aceste cazuri, se va anunta in cel mai scurt timp institutia medico-legala competenta pentru dispunerea ridicarii decedatului si efectuarea autopsiei medico-legale. Autopsia cazurilor medico-legale se dispune in conformitate cu prevederile art. 185 din NCPP si nu poate fi refuzata de catre institutiile medico-legale sau de catre familia/reprezentantul legal. 
 
Toate autopsiile medico-legale in cazurile de suspiciune/ confirmare cu infectie cu SARS-CoV-2 se fac doar pe baza ordonantei emise de organele de cercetare penala. Sunt permise autopsiile efectuate in scop stiintific conform protocolului de cercetare autorizat in cadrul fiecarei unitati sanitare, cu respectarea masurilor de protectie prevazute in prezentul protocol. Toate cazurile "suspecte" vor fi considerate drept cazuri "confirmate" si se vor lua masurile de protectie corespunzatoare.

Inhumarea persoanelor decedate de COVID se va desfasura dupa aceleasi reguli ca in cazul altor cauze de deces

In cazul decesului, se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului in termen de 24 de ore de la deces, pentru familia/reprezentantul legal care locuieste la o distanta mai mica de 100 km de locul decesului, si de maximum 48 de ore daca acestia locuiesc la o distanta mai mare de 100 km sau in situatii speciale.
 
Conform noilor reglementari ale Ministerului Sanatatii, familia/reprezentantul legal va pune la dispozitie imbracamintea decedatului si sicriul in care se asaza decedatul, iar inhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, in aceleasi conditii de inhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea vointei familiei decedatului si a ritualurilor cultului de care apartine, respectand normele prevazute de lege.
 
Familia/reprezentantul legal al decedatului pot vedea decedatul cu respectarea urmatoarelor conditii:
 
- cel mult doua persoane din cadrul familiei/reprezentantului legal al decedatului pot vedea decedatul;
 
- vor imbraca obligatoriu echipamentul individual de protectie descris anterior;
 
- nu se recomanda contactul direct piele pe piele (atingere, sarut, etc);
 
- vor respecta strict protocolul de igiena a mainilor care presupune spalarea mainilor cu apa si sapun timp de 20 de secunde la intrarea si la iesirea in spatiul mortuar. Daca nu exista facilitati pentru spalarea mainilor, se va folosi dezinfectant pentru maini;
 
- nu se vor atinge: nasul, ochii, fata, gura.
 

Se va asigura ventilatie adecvata in spatiile in care se afla decedatul, fara a se atinge o temperatura disconfortanta


In situatia in care, in urma comunicarii telefonice a acestor conditii, familia/reprezentantul legal declara ca nu se poate ocupa personal de formalitatile de declarare a decesului in termenul stabilit (este internat in spital, este in carantina/izolare la domiciliu, sufera de o afectiune medicala grava care ii impiedica deplasarea etc.), va fi indrumat sa trimita, folosind e-mail, aplicatii de comunicare (de tip WhatsApp), fax sau alt mijloc de comunicare la distanta sau chiar printr-o persoana delegata, o declaratie semnata pe propria raspundere, la care anexeaza actul sau de identitate si o delegatie pentru o alta persoana sau un reprezentat al unei firme de pompe funebre care sa efectueze identificarea si sa ridice decedatul. Nu este permisa iesirea familiei/reprezentantului legal din izolare sau carantina pentru identificarea sau ridicarea decedatului.

Reguli privind inhumarea in siguranta


Persoanele decedate contaminate ca urmare a infectiei cu SARS CoV-2 confirmata prin teste specifice de laborator, si care au fost autopsiate, nu se imbalsameaza ci doar se igienizeaza la suprafata cu produs biocid de tip TP2.
 
Acesti decedati se igienizeaza si se imbraca inainte de a fi introdusi in sac.
 
Dupa identificarea decedatului de catre familie/reprezentant legal sau de catre cei desemnati in conditiile prezentului protocol, si dupa semnarea actelor care atesta identificarea, personalul echipei medico-legale implicat in manipularea decedatului pulverizeaza produse biocide de tip TP22 sau solutie de formaldehida peste decedat, apoi acesta este introdus in doi saci rezistenti de vinil, astfel: dupa fiecare introducere a decedatului in sac se pulverizeaza produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fina.
 
Ulterior, corpul invelit in cei doi saci de vinil se introduce in sicriu, sicriul se igienizeaza cu produs biocid de tip TP2 sau formol, urmand a se inchide si sigila sicriul inainte de iesirea din institutia medico-legala si predarea catre familie/reprezentant legal i, acestia din urma avand obligatia de a nu-l mai deschide ulterior.
 
Familia sau reprezentantii autoritatilor publice locale (pentru cazurile sociale) aduc sicriul in care se pune decedatul.
 
Inhumarea decedatului confirmat cu infectie cu SARS-CoV-2 se va face in aceleasi conditii de inhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea vointei familiei decedatului si a ritualurilor cultului de care apartine, respectand normele prevazute de lege. Dupa fiecare serviciu religios, spatiul se va aerisi si se va dezinfecta conform recomandarilor in vigoare.

Fara priveghi la domiciliu

Nu este permis priveghiul la domiciliul persoanei decedate.
 

Corpul persoanei decedate confirmata prin teste de laborator fara leziuni traumatice nu se imbalsameaza
 

In unitatile sanitare in care exista clerici angajati, acestia vor asigura asistenta religioasa pentru credinciosii cultului recunoscut cu acordul caruia a fost angajat, de comun acord medicului curant.
 
Corpul persoanei decedate ca urmare a infectiei cu SARS-COV-2 confirmata prin teste de laborator fara leziuni traumatice nu se imbalsameaza.
 
Decedatul va fi asezat intr-un sac impermeabil nou, dublu si ermetic inchis cu fermoar si va fi igienizat la suprafata cu produse biocide tip TP22 (pe baza de formol).
 
Familia/reprezentantul legal al decedatului care parcurge procedura de identificare a decedatului vor purta obligatoriu echipament individual de protectie de unica folosinta: halat de unica folosinta din material netesut sau impermeabil la apa; masca faciala de protectie; botosi (protectie incaltaminte); manusi.
 
Echipamentele individuale de protectie pentru familia/reprezentantul legal al decedatului care vor parcurge procedura de identificare a decedatului vor fi asigurate cu titlu gratuit de catre unitatea sanitara in care a fost internat pacientul.

Numarul de persoane care poate participa la ceremonie:


Numarul de persoane care participa la funeralii este cel permis de reglementarile oficiale, dar va fi mentinut la un minimum. Toate persoanele participante vor respecta pastrarea distantei recomandate in metodologia in vigoare, se vor proteja in mod adecvat iar purtarea mastii faciale este obligatorie.

Persoanele aflate in izolare sau in carantina nu vor participa la funeralii.

E permisa impartirea de alimente, dar cu respectarea masurilor sanitare


Impartirea de alimente cu ocazia slujbei religioase se realizeaza cu respectarea prevederilor in vigoare referitoare la protectia fata de infectia cu SARS-CoV-2.

Cum pot fi igienizate obiectele personale ale decedatului de Covid-19

 
Nu este nevoie ca obiectele personale ale persoanei decedate sa fie incinerate sau indepartate conform procedurii deseurilor infectioase. Ele vor fi manuite purtand manusi, curatate cu detergent si dezinfectate cu solutie de min 70 grade etanol, hipoclorit sau o solutie de clor cu concentratia de 0.1% (1000 ppm).
 
Imbracamintea sau alte obiecte din stofa/panza ale persoanei decedate pot fi spalate in masina de spalat la 60- 90 grade Celsius si cu detergent uzual pentru spalare automata. Daca nu este posibil, se poate face spalare manuala cu urmatoarele precautii: textilele vor fi scufundate intr-un vas de dimensiuni mari, cu apa fierbinte si sapun. Se manevreaza cu clesti de lemn, evitand formarea de stropi, se goleste vasul si se umple cu solutie de clor 0.05% timp de aproximativ 30 minute, dupa care se clatesc rufele bine cu apa curata si se usuca la soare.

Masuri care privesc personalul implicat in manipularea decedatului 

 
a. Personalul implicat in manipularea decedatului pulverizeaza produse biocide de tip TP22 sau solutie de formaldehida peste decedat, il imbraca cu hainele puse la dispozitie de catre familie/reprezentant legal sau reprezentantii administratiei publice locale si il introduce in doi saci rezistenti de vinil, astfel: dupa fiecare introducere a decedatului in sac se pulverizeaza produs biocid tip TP22 folosind un echipament de pulverizare fina, ulterior acesta se introduce in sicriu, urmand a se inchide si sigila capacul sicriului. 
 
b. Reprezentantul legal al decedatului are dreptul sa faca fotografii in momentul in care parcurge procedura de identificare a decedatului. 
 
c. Familia/reprezentantul legal sau reprezentantii administratiei publice locale (pentru cazurile sociale) vor pune la dispozitie imbracamintea decedatului si sicriul in care se asaza decedatul. 
 
d. Din acest moment si pana la inhumare/ incinerare sicriul va ramane inchis, fiind interzisa orice actiune de deschidere a acestuia.
 
e. Inhumarea/ incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, cu respectarea vointei familiei decedatului si a ritualurilor cultului de care apartine, respectand normele prevazute de lege.
 
 f. Data fiind transmisibilitatea ridicata a coronavirusului SARS-CoV-2 este recomandat ca persoanele clinic vulnerabile, cele cu varsta extrema (copii si varstnici), persoanele cu comorbiditati, sa nu vina in contact direct cu corpul decedatului, indiferent daca poarta echipament de protectie sau nu. 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x