Romania doneaza Republicii Moldova peste 100.000 de doze de vaccin impotriva COVID-19 si Georgiei 10.000 de doze
donare vaccinajutor vaccin moldovaajutor vaccin georgia
Guvernul Romaniei a aprobat o hotarare privind acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova si pentru Georgia, in vederea gestionarii epidemiei de COVID-19.
Ajutorul umanitar pentru Republica Moldova consta in acordarea a 100.620 de doze de vaccin impotriva
COVID-19 din numarul de doze achizitionate de Ministerul Sanatatii si livrate de catre compania Pfizer - BioNTech.
Pentru Georgia, ajutorul consta in acordarea a 10.000 de doze de vaccin impotriva COVID-19 din numarul de doze achizitionate de Ministerul Sanatatii si livrate de catre compania AstraZeneca.
Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza de catre Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) - structurile de specialitate aflate in coordonarea acestuia, sau Ministerul Apararii Nationale, dupa caz.
DSU, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, va intreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protectie Civila al Uniunii, dupa caz, conform prevederilor legale.
Suficiente doze de vaccin anti-tuberculoza si impotriva hepatitei de tip B 2
Ministerul Sanatatii a incheiat toate procedurile necesare achizitionarii centralizate a 406.000 de doze de vaccin anti-tuberculoza BCG, care vor fi livrate catre Unifarm, si, ulterior, catre directiile de sanatate publica, precum si a 160.000 de doze de vaccin hepatitic B care, de asemenea, urmeaza sa fie livrate in perioada urmatoare.
La nivel national, la inceputul lunii iunie 2021, existau stocuri de 48.781 de doze vaccin hepatitic B si 65.900 de doze de vaccin BCG.
Consumul lunar de vaccin este, in medie, de 12.500 de doze pentru vaccinul hepatitic B si 27.000 de doze pentru vaccinul BCG.
Ministerul Sanatatii a efectuat mai multe redistribuiri de vaccin intre judete, in functie de necesitatile locale, in vederea asigurarii continuitatii in derularea Programului national de vaccinare.
Ministerul solicita directiilor de sanatate publica sa identifice daca exista copii nascuti in aceasta perioada si care nu au fost imunizati in vederea gestionarii corecte pentru recuperare la vaccinare.
Potrivit ministerului, toti copiii nevaccinati vor fi recuperati la vaccinare prin maternitati si cabinetele medicilor de familie, fara afectarea schemei de vaccinare obligatorie.