Romanii cred despre ei ca sunt sanatosi
sanatate romanisanatate romaniasanatate ue
O mare parte din populatia Romaniei se autoevalueaza ca bucurandu-se de o stare buna de sanatate, insa speranta de viata la nastere ramane cu aproape sase ani sub media UE si este una dintre cele mai scazute.
Numarul persoanelor care fumeaza zilnic este in concordanta cu media UE, iar rata obezitatii in randul adultilor este cea mai mica din Europa. Acestea sunt cateva dintre constatarile profilului de tara in domeniul sanatatii pentru Romania, publicat, recent, de Comisia Europeana.
Raportul mai arata ca sistemul sanitar din Romania este caracterizat prin finantare scazuta si utilizare ineficienta a resurselor publice, cu cele mai scazute cheltuieli pe cap de locuitor ca pondere din PIB in UE.
Exista, insa, initiative pentru a imbunatati sistemul, strategia nationala de sanatate stabilind obiective strategice in domeniul serviciilor de sanatate publica si de asistenta medicala si fiind sustinuta prin dezvoltarea a opt planuri regionale, pentru a reorganiza serviciile medicale si a directiona investitiile spre zonele dezavantajate.
Pe ansamblul UE, profilele arata necesitatea regandirii sistemelor de sanatate, pentru a garanta ca acestea vor ramane corespunzatoare si vor oferi ingrijiri dedicate pacientului.
Concluziile sunt ca promovarea sanatatii si prevenirea bolilor netezesc calea pentru un sistem de sanatate mai eficace si mai eficient; asistenta medicala primara solida ii orienteaza eficient pe pacienti prin sistemul de sanatate, ajutandu-i sa evite cheltuielile inutile; asistenta integrata ii ofera pacientului garantia ca va primi ingrijiri intr-un mod coordonat; planificarea si intocmirea pro-activa de previziuni cu privire la personalul din sectorul sanatatii sunt elemente datorita carora sistemele de sanatate devin rezistente la evolutiile viitoare; pacientii ar trebui sa fie in centrul urmatoarei generatii de date, mai bune, despre sanatate, care sa stea la baza politicilor si a practicii.
Dupa prezentarea catre ministerele sanatatii din toate tarile UE, autoritatile nationale pot discuta in continuare aceste rapoarte cu experti ai OCDE si ai Observatorului european pentru sisteme si politici de sanatate. Schimburile voluntare vor putea avea loc de la inceputul anului 2018 si vor ajuta ministerele sa inteleaga mai bine principalele probleme si sa pregateasca raspunsuri politice adecvate.
Ciclul de doi ani „Starea sanatatii in UE” este o initiativa lansata de Comisia Europeana menita sa le ofere factorilor de decizie politica, grupurilor de interese si personalului din domeniul sanatatii informatii si analize factuale, comparative, cu privire la sanatate si la sistemele de sanatate din statele membre ale UE. Ciclul este elaborat in colaborare cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si Observatorul european pentru sisteme si politici de sanatate.
Profilurile de tara ofera o prezentare concisa si relevanta din punct de vedere politic a sanatatii si sistemelor sanitare din fiecare stat membru UE, subliniind particularitatile si provocarile specifice fiecarei tari. Datele si informatiile din aceste profiluri de tara se bazeaza, in principal, pe statistici oficiale nationale furnizate catre Eurostat si OCDE, validate in iunie 2017 pentru a asigura cele mai inalte standarde de comparabilitate a datelor.