Studiu de seroprevalenta in Romania, in perioada iunie - septembrie 2020
studiu seroprevalenta covidseroprevalenta covidteste covid romanianelu tataru
Ministerul Sanatatii a finalizat Ordinul pentru aprobarea efectuarii Studiului de seroprevalenta a infectiei SARS-CoV-2, pe teritoriul Romaniei. Conform documentului, studiul de seroprevalenta va avea loc in perioada iunie - septembrie 2020.
"Urmarim determinarea gradului de raspandire a infectiei SARS-CoV- 2 in populatia Romaniei, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele masuri de protectie a sanatatii populatiei.
Institutul National de Sanatate Publica va coordona tehnic proiectul, va prelucra si va analiza datele, astfel incat, in luna septembrie, sa avem primele rezultate. Conform estimarilor, un numar de 29.019 de seruri reziduale urmeaza sa fie colectate si investigate.
In acest sens, vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achizitia de kituri, reactivi etc", a declarat Nelu Tataru, ministrul Sanatatii.
Studiul de seroprevalenta va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de varsta, care se prezinta conjunctural pentru recoltari de analize la laboratoarele din fiecare judet pe durata perioadei de inrolare si care vor fi selectate cu pas de esantionare.
Vor fi persoane fara semne si simptome de boala infectioasa, in conformitate cu prevederile legale si care isi vor exprima consimtamantul informat de participare la studiu.
Directiile de sanatate publica vor selecta, la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti, 3-5 laboratoare care vor participa la studiu.
Este vorba despre laboratoarele proprii si/sau laboratoare externalizate ale spitalelor judetene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizeaza servicii pentru pacienti neinternati, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1.000 de probe pe saptamana sau peste 40.000 de probe pe an).
Nu vor fi selectate in studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilectie aceste tipuri de spitale.
Studiul de seroprevalenta va fi realizat cu respectarea deplina a principiilor si regulilor de etica si a confidentialitatii datelor cu caracter personal. Acest studiu este avizat de Consiliul Stiintific al Institutului National de Sanatate Publica - Comitetul de Etica a Cercetarii.
Ordinul pentru aprobarea efectuarii Studiului de seroprevalenta a infectiei SARS-CoV-2, pe teritoriul Romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial.