Studiu: Tulpina sud-africana a Sars-CoV2 ar putea scadea eficacitatea vaccinurilor
vaccin covid 19vaccin johnson johnson
De ceea ce se temeau oamenii de stiinta, pare ca nu au scapat. Conform unui studiu publicat de Reuters, care prezinta rezultate raportate de producatorii vaccinurilor Johnson &Johnson si Nova-vax, in cazul infectarii cu varianta sud-africana a virusului Sars-CoV2, vaccinul pare ca nu mai are aceeasi forta de a stimula un raspuns imunitar in organism.
Vaccinul Johnson &Johnson a fost testat clinic pe 44.000 de voluntari, iar rezultatele arata o eficacitate diferita, in functie de diferitele regiuni ale globului. Nivelul protectiei impotriva formelor moderate si severe de Covid a variat de la 72% in SUA, la 66% in America Latina si 57% in Africa de Sud.
Putem trage, deci, concluzia ca, in cazul tulpinii sud-africane, vaccinul nu mai este atat de eficient.
De asemenea, vaccinul a fost 85% eficient in prevenirea bolilor severe in toate regiunile studiate, la 28 de zile dupa vaccinare la toti adultii cu varsta de 18 ani si peste.
Vaccinul vine cu un avantaj fata de cele produse de Pfizer si Moderna: Poate fi depozitat la temperaturi accesibile unui frigider obisnuit, aspect ce ar putea imbunatati semnificativ desfasurarea campaniilor de vaccinare, destul de lente in special in Europa.
Nu in ultimul rand, vaccinul Johnson &Johnson ar trebui administrat intr-o singura doza.
Vaccinul Johnson & Johnson foloseste un adenovirus pentru a determina in organismul uman, un raspuns imunitar in fata Sars-CoV2.
''Eficienta in SUA este de 72%. Acum, la prima vedere, ar putea parea ca nu este la fel de bun ca un vaccin cu eficienta de 94, 95%. Dar partea importanta este ca pentru boala severa in faza avansata, este destul de eficient. Este un vaccin cu doza unica, nu cu doua doze'', a declarat epidemiologul-sef al SUA, Anthony Fauci.
''Johnson & Johnson s-au angajat in efortul global de combatere a pandemiei COVID-19 acum un an si au depus toata forta de care dispune, precum si parteneriate public-private extraordinare, pentru a permite dezvoltarea unui vaccin cu o singura injectie.
Obiectivul nostru de-a lungul timpului a fost sa cream o solutie simpla si eficienta pentru cel mai mare numar de oameni posibil si sa avem un impact maxim pentru a contribui la incetarea pandemiei ", a declarat Alex Gorsky, presedinte, consiliu de administratie si director executiv, Johnson & Johnson .
Studiul poate fi consultat
AICI