Traim in Romania si acest lucru ne scurteaza viata
Poluarea aerului este, la nivel global, una dintre principalele cauze de deces. Un studiu de data recenta publicat de revista Cardiovascular Research, editata de Oxford University Press, arata ca poluarea este responsabila, in fiecare an, de mai multe decese decat fumatul sau malaria.
Calitatea aerului este in relatie directa cu speranta de viata. E simplu: respiri aer curat - traiesti mai mult; respiri aer poluat - traiesti mai putin.
Recent, Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a publicat un studiu referitor la calitatea aerului in zonele urbane ale tuturor tarilor Uniunii Europene si un istoric al evolutiei acesteia.
Studiul amintit a luat in calcul concentratia particulelor PM 2,5 (particule cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri) aflate in suspensie in aer.
In perioada 2000-2019, anul in care poluarea cu astfel de particule a inregistrat un record in zonele urbane ale tarilor membre UE a fost 2011, cand, in medie, concentratia de PM 2,5 a fost de 19,5 micrograme la metrul cub de aer.
De altfel, cu unele fluctuatii, perioada 2000-2011 a reprezentat una de crestere a poluarii cu PM 2,5.
Dupa 2011, tendinta a fost de scadere a concentratiei de PM 2,5 la nivelul zonelor urbane ale tarilor Uniunii Europene.
Ultimele date disponibile sunt valabile pentru anul 2019, cand concentratia de PM 2,5 a fost, in medie, de 12,7 micrograme la metrul cub de aer.
De la nivelul din 2011, scaderea poluarii cu PM 2,5 a inregistrat o scadere semnificativa, insa trebuie mentionat faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca limita maxima a prezentei acestor particule valoarea de 10 micrograme la metrul cub de aer.
Asta inseamna ca, in medie, zonele urbane din tarile membre UE depasesc inca norma de poluare admisa de OMS.
Media, insa, este obtinuta punand in relatie atat ciferele mari cat si pe cele mici.
Studiul Eurostat, intocmit pe baza datelor furnizate de Agentia Europeana de Mediu, a impartit statele UE in sanatoase (in privinta calitatii aerului) si nesanatoase.
Aer nepoluat cu PM 2,5 a fost considerat cel unde concentratia de PM 2,5 este de sub 10 micrograme la metrul cub de aer, iar cele cu un aer poluat au fost considerate cele unde concentratia de PM 2,5 este superioara recomandarii OMS.
Astfel, aerul din zonele urbane ale tarilor nordice (Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia) este cel mai curat (o concentratie de sub 8 micrograme de PM 2,5 in metrul cub de aer).
Acestor tari li se adauga Portugalia si Elvetia.
Exista apoi un pluton de tari unde calitatea aerului este la limita recomandata de OMS (cu mici abateri in plus sau in minus) si un numar de tari unde calitatea aerului este proasta si foarte proasta.
Din acesta ultima categorie fac parte Bulgaria (19,6 micrograme PM 2,5 la metrul cub de aer), Polonia (19,3 micrograme PM 2,5), Romania (16,4 micrograme) si Croatia (16 micrograme).
Altfel spus, traim in Romania si acest lucru ne scurteaza viata.
Sursa foto: pexels.com