Vaccinul covidului din padure
vaccin anticovidvaccin sars cov2vaccin covid romaniateste vaccin
Pe 11 august 2020, Rusia se lauda ca a aprobat primul vaccin, numit Sputnik V, capabil sa-i faca pe cei care si-l administreaza imuni la tepii SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2).
Insa, comunitatea medicala internationala este sceptica in legatura cu efectele benefice ale vaccinului rusesc, intrucat creatorii lui au sarit pasi in ceea ce priveste testarea.
In ciuda scepticismului international, la jumatatea acestei luni, Rusia a mai aprobat un vaccin: EpiVakKorona.
Dar se pare ca neincrederea in performantele rusilor pune aproape toate sperantele noastre in sticlutele pe care mai multe companii farmaceutice din SUA si Marea Britanie, unele in colaborare cu universitati de prestigiu, incearca sa le umple cu serul minune, dar niciunul nu a trecut inca prin toate testele necesare aprobarilor internationale.
Cu toate acestea, Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, anunta, pe 27 octombrie, in cadrul Profit Health Forum, ca prima transa de vaccinuri SARS-CoV-2 ar trebui sa ajunga in Romania la sfarsitul lunii decembrie, iar, in ianuarie 2021, va incepe vaccinarea, prioritate avand, fireste, personalul medical.
Sa zicem ca, de Craciun, macar ministerele sanatatii din statele americane si europene vor pune sub brad mult asteptatul vaccin.
Chiar daca va fi trecut de testele clinice, fiind atat de... proaspat, va functiona cu adevarat?
Mai ales ca, desi inca nu exista vaccinul, medicii spun despre el ca este multidoza si trebuie bibilit si gadilat, pastrat la minus 80 de grade Celsius, in gheata carbonica, si ca, oricum, dupa 17 zile, isi da deja obstescul sfarsit.
Asa ca nici vorba ca medicii de familie de pe la noi sa aiba dotarile necesare pentru a tine vaccinul in viata si a-l administra, ulterior...
Pe cat de... rudimentare sunt armele impotriva SARS-CoV-2 (masca, igiena stricta a mainilor, distantare sociala), pe atat sunt ele de eficiente.
In conditiile in care, asa-zisilor negativisti, sceptici, etc. pana si cele trei masuri li se pare ca sunt un efort prea mare pentru a ramane sanatosi, cum vor primi ei si nu numai ei vaccinul?
In conditiile in care, cand a fost instituita obligativitatea masurarii temperaturii corporale la intrarea in marile magazine, altor persoane li s-a nazarit ca li se fura sufletul, ca li se implanteaza cipuri si alte alea, cum se vor raporta ele, persoanele, la vaccin, cand lor le era teama de un termometru care nici macar nu-i atingea?
In conditiile efortului minim de a purta masca, cei care nu fac asta se vor cazni sa-si procure vaccinul, se vor urni pana la cine l-o administra (medici de familie sau cine stie cine)?
Foto: pexels.com