Abandonul scolar si violenta in scoli sau acasa iau amploare in randul copiilor din Romania
salvati copiiiabandon scolarviolenta domesticaforumul national al copiilor
Forumul National al Copiilor, o serie de evenimente organizate de catre organizatia Salvati Copiii, reprezinta un proiect indispensabil, in conditiile in care saracia ramane cea mai grava problema care afecteaza copiii din Romania.
Lansat in 2001,
Forumul National al Copiilor are scopul de a incuraja copiii si tinerii sa se implice direct in dezbaterea celor mai grave probleme cu care se confrunta, de la lipsa accesului la educatie pana la violenta domestica sau in scoli.
Violenta in scoli afecteaza tot mai multi copii din Romania. Potrivit statisticilor oficiale,
3 din 10 copii sunt amenintati in mod repetat cu bataia de catre alti colegi, iar aproximativ
19.000 de acte de violenta au fost reclamate in anul scolar anterior.
In anul scolar 2012-2013, peste
20.000 de copii au abandonat invatamantul primar si gimnazial, potrivit datelor publicate de Institutul de Stiintele Educatiei. In continuare, peste jumatate dintre copiii romani se afla in risc de saracie si peste 30% dintre acestia traiesc in conditii de lipsuri materiale majore.
Categoria cea mai defavorizata este reprezentata, insa, de copiii romi, care sunt afectati de vulenrabilitati suplimentare.
Peste 20% dintre copiii romi incadrati la invatamantul obligatoriu nu merg la scoala.
"Fara sanse echitabile de participare la o educatie de calitate, generatii de copii vor ramane prizonierii saraciei si excluziunii. (...) Educatia este direct dependenta de siguranta pe care scolile o pot oferi copiilor. La fel, participarea la educatie este de multe ori conditionata de violenta la care copiii sunt expusi", afirma reprezentantii
Salvati Copiii.
In perioada
13-16 iunie, 100 de copii din Bucuresti si 13 alte judete vor participa la la 4 ateliere tematice, in cadrul carora se vor dezbate teme de importanta majora, precum: costurile educatiei, calitatea instruirii primare, accestul echitabil la educatie si optiunile de viitor pe care le ofera.
Concluziile participantilor cu varsta intre 13 si 17 ani, alaturi de observatiile specialistilor Salvati Copiii, vor fi incluse in tr-un document final, ce urmeaza a fi prezentat reprezentantilor autoritatilor.
Sursa: salvaticopiii.ro
Foto: pixabay.com