Centenar: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (I)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Centenar: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (I)
Centenar: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (I)
de Lucian Vasilescu la 26 Iun. 2018
Urmareste-ne pe Google News
centenaristoria romanieianul centenarului

Intrata in primul razboi mondial in 1916, de partea Antantei, dupa doi ani de neutralitate, Romania a pierdut, la propriu, teren, Bucurestiul a fost ocupat de trupele germane (in decembrie acelasi an) iar principalele institutii ale statului, Curtea regala, Guvernul, Parlamentul, Banca Nationala, Curtea de Casatie si Justitie au fost nevoite sa se retraga la Iasi.

Astfel, Iasiul a devenit capitala unei Romanii mai mici decat fusese vreodata.

In 1917, in bataliile de la Marasti, Oituz, Marasesti, armata romana a reusit sa apere Moldova in fata ofensivei trupelor Puterilor Centrale dar, dupa ce, din pricina izbucnirii revolutiei bolsevice, nu a mai putut conta pe sprijinul armtei ruse, a fost nevoita sa semneze (in martie, la Buftea – forma preliminara, apoi in mai, la Cotroceni – forma finala) un Tratat de pace umilitor cu Puterile Centrale.

Cele doua camere ale Parlamentului au ratificat tratatul, dar acesta nu a fost niciodata semnat si promulgat de catre Regele Ferdinand.


Desi unirea Basarabiei cu Romania fusese votata la 27 martie/9 aprilie 1918, la Chisinau, de Sfatul Tarii, si ratificata prin decretul regal din 9/22 aprilie 1918, Romania se gasea intr-unul dintre cele mai neprielnice momente ale istoriei, "captiva" a unui tratat de pace care aproape ca-i anula existenta si cu teritoriul ciopartit.

Viata insa, cu bune si cu rele, mergea mai departe. Vom face, in serial, o calatorie prin Romania de acum 100 de ani rasfoind doua dintre ziarele care apareau in epoca: cotidianul de limba romana "Drapelul" de la Lugoj, si cotidianul "Renasterea", care aparea la Bucuresti.   

Asadar astazi, acum 100 de ani:

"Drapelul", 26 iunie 1918:

Informatiuni:

"Morningpost" anunta ca senatul finlandez cu majoritate de voturi a votat introducerea regimului monarhic in Finlanda.

"Daily Tlegraph" anunta din New York ca guvernul  american contempleaza extinderea obligativitatii militare pana la 41 ani.



Mica publicitate:

O doamna romanca cu o avere de 100 mii coroane doreste cunostinta unui domn solid in etate de 43-46 ani, care ocupa un post de inginer, advocat sau medic, sef la oficiul postal, profesor sau veterinar. Cei locuitori in oras si fara familie au intaietate. Epistoalele rog a le trimite la administratia "Drapelul", sub "O Doamna".

Un tanar mecanic, de prezent soldat, doreste sa faca cunostinta unei d-soare ori vaduve in etate de la 18-28 ani, cu purtare buna si cu stare materiala mai buna, in scopul legarii casatoriei. Ofertele prevazute cu fotografie.

"Drapelul", 29 iunie

Manifest catre poporul Basarabiei

Sfatul Directorilor Basarabiei a dat urmatorul manifest catre poporul basarabean:

In ziua de 27 martie, Sfatul Tarii a hotarat ca tara noastra, care a fost din vechime a Moldovei, sa fie din nou alipita de tara-mama, Romania.
E o zi mare si sfanta pentru neamul nostru, e o zi care va fi in veci sarbatorita. (...)
Prin unirea Basarabiei cu Romania, locuitorii tarii noastre au ajuns cetateni ai intregii Romanii si de azi inainte viata romaneasca avem s-o cladim cu totii impreuna; sfatuindu-ne si indemnandu-ne unii pe altii puterea noastra va creste si relele de cari suferim se vor mistui si nu ne vor mai slabi (...)

Stiri marunte:

Din Amsterdam se anunta ca caderea lui Lenin e iminenta. Si viata i-ar fi in pericol. Rusia este in pragul unor evenimente de cea mai mare importanta.

Anunt:

Rugam cu insistenta ca abonatii ramasi in intarziere cu plata sa achite fara amanare pretul de abonament, ca sa nu fie expusi la neplaceri.

Mica publicitate:

Ganditi-va si la moarte!

Reuniunea Funebrala Romana din Lugos, fondata in anul 1896, care intruneste astazi peste 1000 de membri, primeste in sanul ei membi cu taxa de inscriere.

Onoratii domni preoti, invatatori si inteligenti cari poarta soarta si interesele poporului la inima sunt rugati a indruma pe toti crestinii si a-i indemna pe toti, saraci sau bogati, a se inscrie la aceasta binefacatoare Reuniune Funebrala, care prin sustinerea mai multor membri poate deveni puternica si multi se vor folosi de roadele ei.

"Renasterea", 28 iunie

Groaznica ciocnire de trenuri de la Roman: 60 de morti intre cari si doi parlamentari

Un groaznic accident de cale ferata s’a intamplat eri in apropiere de Roman. Un tren de persoane s’a ciocnit in mers cu un tren de marfa. Doua vagoane ale trenului de persoane au fost complect sfaramate. De sub daramaturi s’au scos cadavrele a 15 ofiteri si 45 de persoane intre cari si doi parlamentari.

Mica publicitate:



Doamnelor si Domnisoarelor! Cumparati gheata "Gloria" cu talpa din sfoara. Impermeabila si flexibila, care dispenseaza piciorul de ciorap.

Dutza, fii linistita, suntem toti sanatosi, casa perfecta ordine, Rosa nu a nascut inca, dorim curanda buna revedere.

Doamnelor si Domnisoarelor! In interesul frumusetii D-v. si pentru ca sa va puteti conserva fragezimea, nu neglijati sa intrebuintati exclusiv Pudra Flora preparata ca in timpuri normale, cu materii prime de cea mai perfecta calitate si cu parfumuri originale franceze dela cele dintai firme mondiale.

O eleva criminala

Luiza Dobrescu, o tanara si draguta eleva a conservatorului, in urma unei certe avute cu batranul Rucareanu, prietenul ei, l’a lovit in cap cu un stilet (...)
`

"Renasterea", 29 iunie

Responsabilitatile...

(...) O greseala fundamentala si de neiertat a guvernului d-lui Bratianu este ca ne-a bagat in razboiu alaturi de vrajmasa noastra ireductibila, alaturi de Rusia. Nu-i era ingaduit d-lui Bratianu sa treaca peste faptul ca mana la care cauta sprijin era o mana tradatoare (...)

Fapte diverse:

Furt de rufarie

In cursul noptii autori necunoscuti s’au introdus in podul casei d-lui Petre Dumitrescu din strada Visteriei No. 5, furandu-i 12 camasi de noapte, 90 coti de panza, 20 de servete, 4 macate de lana si 35 kgr. de untura. Hotii au disparut fara a li se da de urma.

Procesul Hertz-Metaxa-Doro

Inaintea tribunalului Ilfov s’a discutat o chestiune care intereseaza in cel mai inalt grad cercurile artistice si teatrale si anume chestiunea de a sti: daca un autor de reviste teatrale poate nepedepsit sa uzeze de melodii si arii luate din diferite opere sau operete muzicale, fara invoirea autorului (...)

Ultima ora:

Precum anunta stiri din presa Ukrainiana, fostul Tar rusesc Nicolae ar fi fost asasinat de un gardist ros, cu prilejul unei certe personale.
Stirile despre asasinarea fostului Tar Nicolae la Jekaterinenburg se inmultesc.

"Renasterea", 30 iunie

Iasi, 28 iunie: Camera a votat ratificarea pacei cu Puterile Centrale. Tratatul va fi depus maine la Senat.

O ora in Piata Ghica-Voda

Piata Ghica-Voda, odinioara atat de animata si plina de imbelsugare, astazi nu mai este decat o trista parodie. Aglomeratia de cumparatori si belsugul de marfuri expuse spre vanzare, cari faceau odinioara faima celei mai importante piete alimentare a capitalei, au disparut (...)



Groaznic uragan langa Ungheni

Din Iasi ne vine stirea ca zilele trecute s’a deslantuit un groaznic uragan asupra regiunei Prutului si mai ales in spre Ungheni (...) In gara Ungheni, vagoanele cu marfa cari se aflau pe linie au fost rasturnate, facand imposibila comunicatia trenurilor. Multe vite au fost omorate (...)

Stiri:

Sub patronagiul d-lui S. Mehedinti, ministrul instructiunei publice si a d-lui C. Giurescu, scretar general al acestui minister, se va tine concursul jocului de oina. Dumineca 30 iunie, pe platoul din spatele palatului Artelor din Parcul Carol.

"Literatorul"

Eri a aparut "Literatorul" sub directia poetului Al. Macedonsky.
"Literatorul" reprezinta o personalitate: Al. Macedonsky.  Contestat cu orbire si furie de unii, admirat cu frenezie de altii, el a ramas o mare si originala personalitate in literatura romana, creator de opere ce nu vor pieri, cat va dainui graiul nostru (...)

Stirea asasinarii Tarului neconfirmata

Dupa o stire din sursa autorizata din Darmstadt, pare ca svonul despre omorarea Ex-Tarului nu se confirma.

Mica publicitate:

Terasa Otetelesanu, Concert, Bufet rece, Champanii frantuzesti

De la Ateneul Roman

Din initiativa d-lui I. Costescu, maestru de muzica la liceul Lazar, a avut loc eri dupa masa la Ateneul Roman o frumoasa serbare cu prilerjul unirei Basarabiei cu Romania (...)

Mica publicitate:

Atentiune! Onor. Public care s’a servit de vopsea pentru par ce contine diverse otravuri ca Nitrat de argint sau feruri, cari ataca dintii, parul si toate organele.
In interesul Onor. Public il sfatuim de a intrebuinta numai vopseaua de par INSTANTANEU cari nu contine nimic vatamator.

Va continua



Ultimele NOUTATI

Romanii cu salariul minim ar trebui sa aiba in banca macar 12.000 de lei economisiti
Economie

Romanii cu salariul minim ar trebui sa aiba in banca macar 12.000 de lei economisiti

today20 Apr. 2024
Tu stiai ca inca exista joburi interzise femeilor?  Vezi aici 6 meserii nepermise femeilor, in 2024
Afla...

Tu stiai ca inca exista joburi interzise femeilor? Vezi aici 6 meserii nepermise femeilor, in 2024

today20 Apr. 2024
Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x