Vechimea in munca reprezinta o problema din ce in ce mai serioasa pentru multi romani care isi doresc sa iasa la pensie. De fapt, este vorba despre lipsa vechimii in munca, bineinteles! Autoritatile si-au propus insa sa le ofere o mana de ajutor celor care au o astfel de problema, dandu-le posibilitatea sa isi cumpere anii de vechime de care au nevoie. Cei care planuiesc sa apeleze la aceasta solutie trebuie sa stie insa ca ar fi bine sa se grabeasca, termenul de la care cumpararea vechimii in munca va fi sistata apropiindu-se.
Asadar, daca ai de gand sa iti cumperi vechime in munca de care ai nevoie la momentul pensionarii, actioneaza cat mai curand posibil! Cei ce isi doresc sa apeleze la aceasta solutie pentru a isi acoperi o perioada in care nu au cotizat deloc la sistemul de pensii de stat, trebuie sa stie ca pot semna un contract de asigurare sociala cu casa de pensii pentru a isi cumpara anii necesari de vechime.
Potrivit legislatiei in vigoare, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribu?iei de asigur?ri sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigur?ri sociale neintegrat acestuia, în ?ar?, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplic? instrumente juridice interna?ionale în domeniul securit??ii sociale”.
Daca vrei sa faci acest lucru in acest an, trebuie sa stii ca mai ai la dispozitie numai cateva luni. Si asta pentru ca data limita pana la care iti poti cumpara vechime in munca in acest an este 31 august.
Solutia oferita de autoritati pentru romanii care se confrunta cu o astfel de problema a fost deja imbratisata cu ochii deschisi de un numar considerabil de oameni. Mai exact, este vorba despre putin peste 23.000 de romani care au decis sa isi plateasca retroactiv contributia de asigurari sociale pentru a isi cumpara practic cativa ani de vechime in munca. Asa cum mentionam si mai devreme, vechimea in munca maxima care poate fi obtinuta prin aceasta varianta este de cel mult sase ani.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea