Multi romani traverseaza o perioada parca din ce in ce mai complicata din punct de vedere financiar, nu putini fiind cei care au ajuns in punctul de a recunoaste ca nu mai fac fata cheltuielilor tot mai mari. Preturile produselor de baza cresc de la o luna la alta, iar inflatia a ajuns in ultimul an la cote record, in timp ce salariile au ramas in mare parte la acelasi nivel.
Te-ai intrebat vreodata oare de cati bani are nevoie o familie normala cu doi copii pentru a avea un trai decent in Romania zilelor noastre? Suma totala ar putea sa te surprinda la prima vedere, insanu este vorba decat de valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent. Calculele au fost facute recent de Fundatia Friedrich Ebert Romania, in colaborare cu specialistii de la Sybdex Romania.
Potrivit studiului, o familie de doi adulti si doi copii are nevoie de 9.978 de lei pe luna pentru a avea un trai decent in Romania. Daca vorbim despre o familie de doi adulti cu un singur copil, valoarea cosului minim de consum este de 8.205 lei pe luna.
Mai departe, o familie de doi adulti fara copii are nevoie de 6162 de lei pe luna pentru a trai decent. In cele din urma, o persoana adulta are un cos minim de consum pentru un trai decent de 3.807 lei pe luna. In comparatie cu anul trecut, valoarea cosului minim de consum a crescut cu aproximativ 15%, viata de zi cu zi dovedindu-se a fi mai scumpa din cauza inflatiei constante.
Revenind la cheltuielile familiei de doi adulti cu doi copii, observam ca cea mai mare parte a banilor se duc in directia locuintei (apa, energie electrica, gaz, energie termica, intretinere etc.), respectiv 2.894 de lei. Mai departe, alti 2.090 de lei se duc pe mancarea de care au nevoie cei patru membri ai familiei.
Calculele mentionate in studiu mai prevad urmatoarele cheltuieli: 263 de lei pentru dotarea locuintei, 949 de lei pentru imbracaminte si incaltaminte, 764 de lei pentru cheltuieli cu locuinta, 316 lei pentru produse de uz casnic si igiena persoanala, 604 lei pentru diverse servicii, 722 de lei pentru educatie si cultura, 154 de lei pentru ingrijirea sanatatii, 315 lei pentru recreere si vacanta, respectiv 907 lei pentru fondul de economii al familiei.
Conform unui comunicat emis de Fundatie, recalcularea valorii cosului de consum s-a realizat pe baza indicilor de preturi furnizati de catre Institutul National de Statistica pentru luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022. Cresterea valorii totale a cosului de consum este determinata de o crestere semnificativa a costurilor la toate capitolele mentionate anterior, cu exceptia cheltuielilor legate de locuinta (inclusiv apa, energie electrica, gaz si energie termica).
Citeste si: In ciuda dobanzilor uriase la banci, romanii continua sa se imprumute. Se iau credite in veselie
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii