“Luna tatalui” a fost modificata, prin OUG 164/2022 si prin Hotararea 865 din 19.09.2023, iar acum tatii au dreptul la doua luni de concediu pentru cresterea copilului. Legislatia din Romania incurajeaza atat mama, cat si tatal sa isi ia concediu pentru a petrece mai mult timp alaturi de copil in primele sale luni de viata.
Studiile arata ca tatii care petrec mai mult timp cu copiii lor in primele luni de viata au un impact pozitiv asupra dezvoltarii cognitive a acestora. De exemplu, cercetatorii de la Imperial College London, King’s College London si Oxford University au publicat un studiu in Infant Mental Health Journal. Acestia au analizat interactiunile tatilor cu bebelusii lor la varsta de trei luni si au evaluat dezvoltarea cognitiva a copiilor dupa un an. S-a descoperit ca bebelusii ai caror tati erau mai implicati si activi in joaca cu ei au obtinut rezultate mai bune la testele cognitive la varsta de doi ani.
Potrivit eJobs, cercetatorii subliniaza ca, desi mai multi factori sunt importanti in dezvoltarea unui copil, interactiunile de calitate intre tata si copil la o varsta frageda sunt esentiale. In cadrul studiului, parintii au fost filmati jucandu-se cu bebelusii lor fara jucarii la varsta de trei luni si citind carti impreuna la varsta de doi ani.
Tinand cont de toate aceste aspecte, Parlamentul European incurajeaza echilibrul dintre viata profesionala si cea personala a parintilor. Asa a aparut Directia UE 2019/1.158, care a fost in cele din urma transpusa in legislatia romaneasca prin OUG Nr. 117/2022 care a modificat si completat Legea Concediului Paternal nr 210/1999.
Potrivit ordonantei de urgenta, “tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare.”. De asemenea, “in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 5 zile lucratoare.”.
Pe perioada concediului, tatal copilului beneficiaza de o indemnizatie egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenit mamei sau de o indemnizatie calculata dupa salariul de baza si vechimea in munca ale acestuia, in conditiile legii.
Lucrurile s-au schimbat insa pe 19 septembrie 2023, atunci cand a fost adoptata Hotararea nr. 865, iar normele sale metodologice pun in aplicare prevederile Ordonantei nr. 164/2022, care modifica si completeaza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Incepand cu 19 septembrie, perioada de concediu pentru cresterea copilului se extinde pentru parintele care initial nu a solicitat acest drept, de la o luna la cel putin doua luni.
Potrivit alineatului (1) din noua lege, "in aplicarea prevederilor art. 11 alin. (1) din ordonanta de urgenta 111/2010, cealalta persoana indreptatita prevazuta la art. 8 alin. (1) din ordonanta de urgenta 111/2010, care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca dreptul propriu la concediu si indemnizatie nu se solicita de catre celalalt parinte, pe aceasta perioada primul parinte nu poate beneficia de concediul si, respectiv, de indemnizatia pentru cresterea copilului.".
Mai departe, alineatul (2) stabileste faptul ca "pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul propriu la concediul de crestere a copilului de cel putin doua luni, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) lit. i) din ordonanta de urgenta 111/2010 sau, dupa caz, inceteaza, potrivit prevederilor art. 16 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta 111/2010.".
Citeste si: Taxe mai mici pentru angajatii platiti cu salariul minim pe economie
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Curierii de la Sameday, salarii de lux: pleaca acasa si cu 1.000 de euro in buzunar
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Partenerii nostri
Continuarea popririi la schimbarea locului de munca - atentie la aceste aspecte!
Concediu de odihna in functie de vechime - procedura de acordare
Aproape 420.000 de pensii si indemnizatii prevazute de legi speciale, in septembrie 2024
Atentie la conditiile privind aplicarea cotei reduse de TVA in cazul vanzarii de locuinte!
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani