Facebook se bucura de atat influenta, incat fondatorul Mark Zuckerberg a fost numit de Time omul anului, iar filmul despre viata lui a castigat si un Glob de Aur. Twitter, Groupon si Foursquare vin din urma si reprezinta noi ghimpi in spatele Google, de unde si teama ca liderul de piata al cautarilor online si-ar putea pierde suprematia.
Google trebuie sa fie iar la moda, agil sa surprinda schimbarile: aceasta este acum prioritatea lui Larry Page, unul dintre cei doi studenti de la Universitatea Stanford care au fondat compania intr-un garaj, in 1998, care se pregateste sa-si ia inapoi scaunul de sef.
Aproximativ 200 din cei 2.000 de angajati de la Facebook au dezertat de la Google si migratia pare sa se bazeze pe atractia degajata de munca intr-o companie mai mica, ce ofera posibilitatea de a remodela curente, cu mai putina birocratie si mai multa libertate de creatie.
Pentru a se intoarce la origini, Google a conchis ca are nevoie sa-i puna iar in scaune pe cei de dinainte ca Eric Schmidt sa devina sef, lucru care s-a intamplat in 2001. Schmidt nu a avut niciodata ultimul cuvant in chestiunile importante. Page si celalat fondator al Google, Sergey Brin, au avut drept de veto. In unele cazuri, cum ar fi cel de scoatere Google din China, fondatorii au trecut cu vederea dorinta lui Schmidt.
In aprilie, Schmidt ii va preda atributiile de CEO lui Page care va incerca sa aduca la viata sufletul si pasiunea unei afaceri nou incepute.
Riscul: reintoarcere la haosul initial, spune un analist de Universitatea din Chicago. Cea mai mare amenintare este Facebook, caci Google nu a putut sa inventeze o modalitate de socializare valida. Toate informatiile pe care Facebook le culege despre abonatii sai ajuta compania sa vanda publicitate croita direct pe audienta. Prin design, Facebook creeaza o interactiune speciala intre utilizatorii sai si publicitate. Nu numai ca afla detalii intime despre proprii utilizatori, dar acestia pot sa apese butonul de Like la tot felul de produse, de la blugi Levis la postari de pe blog.
Se asteapta ca Facebook sa vanda publicitate de 4 miliarde de dolari in 2011, cel de-al saptelea an de la lansare. Prin comparatie, venitul din publicitate a Google a totalizat 6 miliarde in cel de-al saptelea an al sau, in 2005.
De atunci, Google a declasat un alt serviciu de internet considerat odata cel mai grozav de pe web, Yahoo, care spera acum sa se relansez, legandu-si serviciile de Facebook si Twitter.
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si