Traim in era social media, distribuirea fotografiilor si filmuletelor pe retelele de socializare devenind o obisnuinta pentru noi toti in ziua de astazi. Specialistii ne recomanda insa tuturor mai multa prudenta atunci cand vine vorba despre social media, continutul distribuit in mediul online putand sa ne dea batai de cap mai devreme sau mai tarziu. Chiar daca alegem sa stergem anumite lucruri pe care le-am postat in trecut, trebuie sa stim ca stergerea continutului nu se face in realitate decat la suprafata!
Conform unei analize realizate in anul 2021 de catre specialistii din cadrul Kaspersky, patru din cinci europeni si-ar dori sa poata sterge definitiv ceva postat pe retelele de socializare. Cei mai multi dintre cei care se confrunta cu astfel de probleme fac parte din Generatia Z, adica cei nascuti dupa anul 1995. Stergerea unei postari nu inseamna insa automat si eliminarea ei din arhiva retelelor de socializare, avertizeaza specialistii in securitate cibernetica din cadrul Kaspersky!
Aceeasi analiza a celor de la Kaspersky a mai ajuns la concluzia ca tinerii din generatia Z sunt cei mai neglijenti atunci cand vine vorba despre controlul pe care il au asupra datelor publicate in mediul online. La sondaj au participat peste 8.500 de utilizatori de internet din 11 tari europene, cu varste de peste 16 ani. Reprezentantii Kaspersky au realizat in urma sondajului ca o buna parte dintre tinerii ce au participat la analiza nu sunt constienti de controlul pe care il au asupra prezentei lor digitale.
Potrivit specialistilor, retelele de socializare pastreaza in arhiva tot continutul pe care il postam de-a lungul timpului pe profilele noastre, chiar daca la un moment dat am ales sa stergem anumite postari din cronologie. Pastrarea in arhiva a continutului distribuit de utilizatori se face pe o perioada nedeterminata, pe care retelele de social media nu o anunta. In mod eronat, 81% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 21 de ani cred ca au un control complet cu privire la stergerea definitiva a prezentei lor din mediul online.
O alta problema apare atunci cand vorbim despre postarile publice, care sunt vizibile pentru orice utilizator al acelei retele de socializare si nu numai. Din moment ce a fost facuta publica, nu este deloc exclus ca postarea sa fie preluata si distribuita si pe alte platforme. Astfel, chiar daca postarea este stearsa in cele din urma, este foarte posibil ca ea sa ramana pe alte platforme.
Citeste si: Asta e ultima metoda folosita de escroci, pentru a-ti lua banii din cont: au nevoie doar sa-ti stie WhatsApp-ul
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung