Turul Frantei: a 105-a editie a celei mai dopate competitii sportive din istorie
A 105-a editie a Turului Frantei, cea mai importanta si mai urmarita competitie ciclista din lume, a carei prima editie a avut loc in 1903 (cu intreruperi in perioada celor doua Razboaie mondiale) se desfasoara, anul acesta, intre 7 si 29 iulie. 176 de ciclisti concureaza pentru 22 de echipe, pe o distanta de 3.351 km.
Povestea dopajului in sport, in general, si in ciclim, in particular, este cu siguranta foarte veche. Cat de veche? La intrebarea aceasta raspunsul nu va fi niciodata cunoscut.
Se stie, in schimb, ca in Turul Frantei, primul ciclist a fost sanctionat pentru dopaj in anul 1968. Site-ul specializat cyclisme-dopage.com a facut, recent, un "inventar" al cazurilor de dopaj (depistat) in aceasta competitie sportiva.
Informatiile se refera la ciclistii participanti la Turul Frantei care au fost depistati pozitiv de-a lungul intregii cariere, nu doar cu ocazia Turului.
Cifrele sunt halucinante: conform studiului mentionat, o treime dintre toti ciclistii care au participat la Turul Frantei din 1968 incoace au fost depistati pozitiv. Doua treimi dintre ciclistii care s-au situat pe primele 10 locuri in clasamentul general au fost dopati, iar aproape 75% dintre sportivii care au ocupat un loc pe podium au apelat la substante interzise.
Cel mai celebru caz de dopaj din toate tinpurile, si nu doar in ciclism, este cel al americanului Lance Armstrong. Nascut la 18 septembrie 1971, Armstrong a fost campion mondial la proba de sosea, in 1993, si a obtinut inca alte rezultate notabile in ciclism pana in anul 1996, cand a fost diagnosticat cu cancer.
Dupa doi ani de lupta cu boala, a revenit in ciclismul de performanta in cadrul echipei US Postal. A fost primit ca un erou: iesise invingator in lupta cu cancerul si incalecase din nou in saua bicicletei sale. Peste un an, in 1999, Armstrog a intrat in legenda dupa ce a castigat Turul Frantei.
In 2000, acelasi Armstrong devenea un semizeu, castigand pentru a doua oara consecutiv competitia. Lucru care s-a intamplat apoi si in 2001, 2002, 2003, 2004 si 2005. Sapte editii consecutive!
La vremea aceea, Armstrong nu era doar cel mai cunoscut, mai admirat si mai iubit sportiv al lumii, dar devenise un model, un exemplu, o cale de urmat in viata.
Dupa ce a castigat pentru a saptea oara consecutiv Turul Frantei, Armstrong s-a retras din activitatea competitionala, dar a revenit in 2009, an in care s-a clasat al treilea in Turul Frantei. Era in culmea gloriei. S-a retras din sport, de data aceasta definitiv, in 2011.
Zvonuri despre faptul ca n-ar fi concurat tocmai "curat" circulau de mai multa vreme, dar Armstrong le-a dezmintit vehement. In fine, in 2012, in urma unor anchete demarate de Agentia Americana Antidoping, anchete declansate de informatiile furnizate de unul dintre fostii sai coechipieri, adevarul a iesit la lumina si Armstrong a fost dovedit drept cel mai mare campion al dopajului.
Conform investigatorilor, Armstrong ar fi beneficiat de "programul de dopaj cel mai perfectionat, cel mai profesional si cel mai eficace din cate exista."
Campionul a cazut de pe soclul sau de medicamente si s-a facut praf. Odata cu el s-a facut praf si mitul Armstrong, mitul invingatorului absolut, modelul, exemplul.
Lui Armstrong i-au fost retrase toate titlurile obtinute in toate competitiile cicliste din anul 1998 si pana la finalul carierei si i-a fost interzis sa mai participle la orice intrecere sportiva. A fost aruncat acolo unde-i este locul: la lada de gunoi a sportului.
Se poate afirma ca Armstrong a fost, la vremea falsei sale glorii, cel mai admirat si mai cunoscut sportiv al planetei. In egala masura, tot el este si omul care a facut cel mai mare rau nu doar ciclismului, ci si sportului, in general.
Foto: pexels.com