Seceta de pe Amazon are un impact decisiv asupra incalzirii globale
padure tropicalaamazonincalzire globalaseceta
Seceta de anul trecut care a atacat padurile tropicale de pe Amazon a fost mai puternica decat cea din 2005, considerata seceta secolului, informeaza Reuters. Totul se soldeaza cu efecte dezastruoase care accelereaza incalzirea globala.
Repetarea acestor sezoane de seceta face sa cresca riscul de transformare a celei mai mari paduri tropicale din lume dintr-un burete care absoarbe emisiile de dioxid de carbon intr-o sursa de gaze care accelereaza incalzirea globala, sustin cercetatorii britanici si brazilieni care au studiat informatiile despre precipitatiile din sezonul uscat, care dureaza, in mod normal, intre iunie si august, si le-au comparat cu cele din timpul secetei din 2005.
Copacii si alte tipuri de vegetatie din padurile de peste tot din lume absord dioxidul de carbon, ajuta la racirea planetei. Atunci cand mor, procesul este invers: emit dioxid de carbon.
"Daca evenimente de tipul acesta se repeta des, padurea tropicala de pe Amazon se va transforma intr-o sursa majora de gaze de sera care va iuti schimbarea climatica", spune autorul studiului Simon Lewis, de la Universitatea din Leeds.
Studiul a conchis ca emisiile combinate cauzate de cele doua secete, cea din 2005 si cea din 2010, au anulat efectul carbonului absorbit de padure in 10 ani.
Seceta extinsa de anul trecut a dus la secarea unor rauri si pararuri, ceea ce a facut sa se blocheze transportul in regiune, deoarece acesta se bazeaza exclusiv pe barci.
Circa 60.000 de oameni au suferit de foame, milioane de pesti au murit, iar apele au fost contaminate. Afluentul Rio Negro al fluviului Amazon a ajuns la un nivel minim record. Seceta a distrus milioane de copaci, amfibieni, pasari si mamifere.
Scenariile extreme prevad schimbarea padurilor in ecosisteme de tip savana. Acest lucru ar putea deveni realitate la jumatatea secolului, ceea ce atrage un numar mult mai mic de animale, dar si o biodiversitate redusa. Desi defrisarile au fost limitate cantitativ in Brazilia in ultima perioada, oamenii de stiinta cred ca padurea este inca in pericol.
Intrebarea este daca seceta este atrasa de nivelurile ridicate de gaze de sera sau este o anormalitate. Daca lipsa precipitatiilor este produsa de incalzirea globala, se creeaza un cerc vicios de temperaturi ridicate si perioade de seceta care vor transforma radical padurea in urmatoarele decenii.