Întrebare:
In cazul in care o companie acorda un imprumut unui angajat cu o rata scazuta a dobanzii, aceasta rata scazuta a dobanzii ar putea fi considerata ca un beneficiu( avantaj in natura) impozabil si ar trebui prinsa cumva pe stattul de salarii?
Răspuns:
În conformitate cu prevederile art. 55 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
Alin. (3) lit. b) al acestui articol include printre avantaje şi bunurile sau serviciile oferite la un preţ mai mic decât preţul pieţei.
Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 din Codul fiscal stabilesc că venitul brut lunar din salarii reprezintă totalitatea veniturilor realizate într-o lună conform art. 55 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoană fizică, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate (pct. 106).
Veniturile în natură, precum şi avantajele în natură primite cu titlu gratuit sunt evaluate la preţul pietei la locul şi data acordării avantajului. Avantajele primite cu plata parţială sunt evaluate ca diferenţă între preţul pieţei la locul şi data acordării avantajului şi suma reprezentând plata parţială (pct. 74).
Nu sunt considerate avantaje reducerile de preţuri practicate în scopul vânzării, de care pot beneficia clienţii persoane fizice (pct. 77).
Drepturile salariale acordate în natură, precum şi avantajele acordate angajaţilor se evaluează conform pct. 74-76 şi se impozitează în luna în care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor şi avantajelor în natură primite de angajat se vor anexa la ştatul de plată (pct. 109).
Aşadar, în cazul prezentat, sumele rezultate din diferenţa dintre dobânda practicată pentru împrumuri similare şi dobânda aferentă împrumutului acordat angajatului reprezintă avantaj şi se impozitează potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal. În vederea impozitării, sumele astfel rezultate vor fi incluse în ştatul de salarii. Asupra acestora se calculează, reţin şi virează toate contribuţiile sociale obligatorii aferente veniturilor salariale.
Ultimele NOUTATI
Bugetul public, cocosat de salariile bugetarilor si pensiile umflate! Avertismentul sefului Consiliului Fiscal privind taierile de cheltuieli
Salariile bugetarilor si pensiile romanilor apasa greu pe buget. Ministrul Finantelor: Romania trebuie sa-si reduca cheltuielile
Ilie Bolojan: Situatia e complicata. E posibil sa fim nevoiti sa crestem taxe si impozite
Somerii bucuresteni pun mana pe munca - scade rata somajului pe cea mai mare piata a muncii din tara
e-Toro: Un val global de incertitudine determina cresterea randamentelor obligatiunilor
Partenerii nostri
Strategii eficiente de retentie a angajatilor: intre legalitate si atractivitate
Strategii eficiente pentru motivarea angajatilor in 2025
ITM vine in sprijinul angajatorilor si sustine o tranzitie usoara la REGES ONLINE! Ce masuri a luat?
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iunie 2025
Venituri din arenda: Ce taxe platesti si ce trebuie sa declari la ANAF [Ghid complet]
Pierdere fiscala preluata prin fuziune: Cum se calculeaza impozitul pe profit
Lipsa asigurarii RCA - Raspunderea proprietarului si procedura de sanctionare
Tot ce trebuie sa stii despre cartea funciara si extrasele imobiliare
Te-ar putea interesa si
Salariile bugetarilor si pensiile romanilor apasa greu pe buget. Ministrul Finantelor: Romania trebuie sa-si reduca cheltuielile
Ilie Bolojan: Situatia e complicata. E posibil sa fim nevoiti sa crestem taxe si impozite