Posibilitatea ca cetatenii sa suporte aceste taxe este prevazuta in HG 1.235/2010 privind Sistemul national electronic de plata (SNEP) online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar, care va fi disponibil la adresa www.ghiseul.ro.
"Comisionul perceput de furnizorul de servicii de acceptare de plati electronice (…) poate fi suportat de catre contribuabil, de institutia publica sau in orice alta varianta aleasa de institutia publica la momentul inregistrarii in SNEP", potrivit hotatarii de guvern.
Pentru fiecare tranzactie realizata de un platitor de taxe, primaria va achita un comision de 2 % din suma transferata, dar nu mai mult de 30 de lei, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Oamenii vor primi datele de autentificare (utilizator si parola), de la primariile inscrise la SNEP, prin posta. La cerere, vor fi disponibile si mijloace electronice securizate de obtinere a acestora. Avantajul sistemului electronic este ca dupa autentificare, oamenii pot vedea exact ce taxe si impozite au de platit. Apoi, le vor putea achita cu ajutorul unui card bancar, evitand aglomeratia de la ghisee.
Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat la 20 ianuarie ca in cel mult doua saptamani de la acea data, prin accesarea sistemului www.ghiseul.ro, contribuabilii din cinci localitati vor putea sa achite taxele si impozitele online. El nu a nominalizat cele cinci primarii.
In primele sapte luni de la adoptarea HG, vor intra in sistemul de plati electronice localitatile cu o populatie mai mare de 150.000 de locuitori. Aceasta reprezinta prima etapa. In a doua etapa, de cinci luni, trebuie sa se inscrie in SNEP si localitatile cu mai putin de 150.000 de locuitori.
Pe langa comisionul aferent fiecarui transfer online, primariile vor plati institutiei de credit acceptatoare de plati electronice si un comision de cel mult 300 de euro (echivalentul in lei) pentru verificarea conformitatii transferului de date cu specificatiile standard ale SNEP. Acesta se va percepe o singura data, la inregistrarea institutiei publice in sistem.
In plus, autoritatile administratiei publice centrale si locale vor mai achita si o suma de bani aferenta transferarii sumelor din contul colector (deschis la respectiva institutie de credit) in cel al Trezoreriei statului, care nu va depasi nivelul comisionului standard practicat de institutiile de credit pentru decontarea ordinelor de plata de mica si mare valoare.
Ultimele NOUTATI
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea