Notarii si executorii spioni pentru fisc” - iata un titlu care a fost ales de jurnalistul Sorin Ghica pentru materialul publicat astazi pe Hot News. com.
Foarte direct spus, “Fiscul vrea să aiba acces la datele romanilor care ajung la notarii publici sau la executorii judecatoresti, pentru a se asigura ca toÅ£i platesc darile catre stat”. Asta prevede “un proiect de act normativ al Ministerului Finantelor Publice , lansat, recent, in dezbatere publica... notarii publici si executorii judecatoresti vor fi scosi de pe lista persoanelor exceptate de la obligatia de a transmite Fiscului datele cu caracter personal ale persoanelor fizice. Aceleasi obligatii sunt valabile si pentru executorii judecatoresti.”
În momentul de fata aceste date pot fi furnizate către ANAF doar cu acordul persoanelor respective.
Aceste prevederi sunt prevazute in proiectul de OUG al guvernului pentru “modificarea si completarea Legii nr.207/2015. Este nevoie doar de efortul fizic al lui Tudose de a se semna pe hartiuta. In concordanta cu ceea ce a declarat ca ar fi filozofia lui de viata : “eu fac, nu gandesc !”.
ANAF vrea sa aiba informatii complete despre toate veniturle romanilor. Pentru a le impozita. Foarte interesante pentru el sunt mostenirile. Notarii vor trimite la ANAF copii dupa certificatele de mostenitori in maximum 30 zile de la eliberarea lor.
In nota justificativa aferenta actului de modificare se spune ca interesul public prevaleaza confidentialitatii datelor in posesia carora intra notarii si executorii judecatoresti.
Specialistii spun ca din punct de vedere fiscal aceasta decizie ar avea o logica. Problema este alta. Posibilitatea ca datele folosite de fisc sa fie utilizate in alte scopuri decat cele fiscale. Si pentru ca vorbim despre actualul guvern PSD-ALDE, aceasta posibilitate are o probabilitate de 99%.
Mai este vorba despre “moralitatea” ANAF-ului, ca institutie publica. Am sa va relatez o situatie in care am fost implicat eu insumi.
Anul trecut am renuntat la statutul de PFA si am beneficiat de o amnistie fiscala : am platit pana in luna iunie o parte din datoriile mele ca PFA fata de ANAF, conform legii. Am obtinut certificatul de radiere. Anul acesta ANAF mi-a trimis o somatie si mi-a blocat conturile in banca, pentru neplata unor sume de bani. In realitate, a “disparut” din dosarul meu o cerere de scutire de plata. Functionarii ANAF au declarat ca nu am depus-o. Am avut norocul de a fi pastrat bonul de la registratura care certifica depunerea documentului. Cred ca aceasta stratagema a incercat-o onorabila institutie ANAF si cu alti beneficiari ai amnistiei fiscale.
In realitate ANAF primise ordinul politic PSD-ALDE de "a baga bani in casa". Prin toate mijloacele. Presa era inundata, prin lunile iunie-iulie ale acestui an, de anunturile triumfaliste ale sefilor ANAF care-si exhibau achizitiile istorice.
Iata de ce este periculoasa aceaste manevra a guvernului Tudose.
Voi incheia cu viziunea nu foarte optimista a jurnalistului George Mioc exprimata in paginile Romaniei Libere pe 28.08.2017, in articolul “PSD nu se opreÅŸte de bunăvoie! ConstituÈ›ia ne obligă să-i trimitem în afara legii | OPINIE” : “ Romania nu este in situatia unui regim democratic consolidat, cu o justitie functionala. Suntem in situatia, unica in spatiul civilizat, de a fi condusi de un infractor, sustinut de alti condamnati sau de desperados care risca puscaria, precum Voiculescu si Ghita. O ceata de condamnati a pus mana pe putere... exista riscul ca Romania sa ajunga un stat esuat, in faliment si cu institutiile statului controlate de grupari infractionale.”
In aceste circumstante putem presupune, chiar cu riscul de gresi, ca orice regula aurita acopera o murdarie. De altfel, sper din tot sufletul sa gresesc.
Ultimele NOUTATI
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale