Americanii vor sa ajunga pe Marte, in vreme ce rusii si-au stabilit ca destinatie planeta Venus
Succesul repurtat de americani, care au trimis catre Statia Spatiala Internationala doi astronauti, i-a trezit pe rusi din somnolenta. Timp de zece ani, rusii au detinut monopolul trimiterii de echipaje umane in spatiu, dupa abandonarea, de catre americani, a programului navetelor spatiale. La 30 mai a.c., cu ajutorul unei rachete Falcon 9, a fost lansata, de la Centrul Spatial Kennedy din Statele Unite, capsula Crew Dragon, avandu-i la bord pe astronautii Doug Hurley și Bob Behnken. Cei doi au ajuns la bordul Statiei Spatiale Internationale si, dupa 63 de zile petrecute la bordul acesteia, s-au intors cu bine pe Pamant.
Atat racheta purtatoare Falcon 9 cat si capsula Crew Dragon sunt produse de compania privata SpaceX infiintata si condusa de miliardarul american Elon Musk.
A fost pentru prima oara dupa 10 ani cand SUA au trimis cosmonauti in spatiu, catre Statia Spatiala Internationala, fara sa mai apeleze la rachete rusesti.
Din anul 2011, odata cu ultimul zbor al unei navete spatiale, NASA a trebuit sa "inchirieze" rachete si capsule spatiale Soyuz pentru a trimite astronauti catre Statia Spatiala Internationala.
Contra cost, fireste. Iar rusii, care s-au gasit in situatia de a detine monopolul zborurilor spatiale i-au taxat usturator de scump pe americani.
Ca si cum n-ar fi fost suficient pentru a zgandari orgoliul rusilor, Elon Musk a declarat, dupa incheierea cu succes a primului zbor cosmic cu echipaj uman al Falcon 9/ Crew Dragon ca urmatoarea sa tinta este planeta Marte si ca, in viitorul apropiat, va fi capabil sa trimita oameni care sa construiasca pe Planeta Rosie o baza care sa fie locuita permanent.
In replica, agentia spatiala rusa Roskosmos a anuntat ca a demarat programul de fabricare a unei rachete reutilizabile si ca are de gand sa trimita o sonda spatiala pe Venus care sa aduca pe Pamant esantioane de roca.
Dmitri Rogozin, directorul general al Roscosmos (Agentia Spatiala Rusa) a afirmat, recent, ca racheta la care lucreaza "va fi 100% reutilizabila, nu partial reutilizabila, asa cum este Falcon 9" si ca va putea efectua mai mult de 100 de lansari.
Oficialul rus a adaugat ca Agentia Spatiala Rusa este capabila sa trimita o sonda pe Venus cu misiunea de a recolta si de a aduce pe Pamant probe de sol.
Venus este, intr-un fel, monopolul rusilor deoarece ei au fost singurii care au asezat, in repetate randuri, sonde spatiale pe aceasta planeta.
Prima astfel de sonda a fost Venera 7, care s-a asezat pe solul venusian la 15 decembrie 1970 si a trimis catre baza informatii timp de 23 de minute, dupa care a fost distrusa de presiunea si caldura extreme.
"Studiul planetei Venus este mult mai important decat studiul lui Marte. Vom trimite catre aceasta planeta un vehicul spatial si vom fi capabili sa-l readucem pe Pamant" - a declarat Rogozin.
Deocamdata, insa, programele spatiale ruse se confrunta cu o severa criza financiara, dar este posibil ca Vladimir Putin sa ordone, din orgoliu (si are destul) alocarea fondurilor necesare pentru a depasi, in Cosmos, realizarile americanilor.