Nimic nu pare imposibil pentru Elon Musk, miliardarul american socand din nou omenirea cu niste lucruri care la prima vedere par desprinse dintr-un film science-fiction. CEO-ul Neuralink a declarat recent ca oamenii ar putea trai la nesfarsit intr-un viitor care ar permite descarcarea creierului intr-un robot.
In varsta de 50 de ani, excentricul om de afaceri american sustine ca in viitor “am putea descarca lucrurile despre care acum credem ca ne fac atat de unici”. In ciuda faptului ca ne-am putea descarca intr-un fel sau altul amintirile si personalitatea intr-un robot, Elon Musk recunoaste totusi ca lucrurile ar fi oarecum diferite in conditiile in care nu ar mai fi vorba despre acelasi corp.
CEO-ul Tesla, Space X si Neuralink sustine ca o astfel de tehnologie va reprezenta doar o evolutie treptata si fireasca fata de actualele forme de memorie computerizata. In prezent, amintirile noastre sunt stocate in telefoane si computere sub forma unor imagini si clipuri video. Musk spune totodata ca “telefoanele si computerele amplifica capacitatea noastra de a comunica, permitandu-ne sa facem lucruri pe care in trecut le-am fi considerat magice”.
Conceptul de prelungire a vietii umane prin descarcarea constiintei intr-un corp sintetic a fost dezbatut in trecut si de unii oamenii de stiinta. Intr-un eseu ce a aparut in urma cu trei ani in Wall Street Journal, Michael S. A. Graziano, profesor de psihologie si neurostiinta in cadrul Universitatii Princeton, a scris ca descarcarea mintii intr-un corp sintetic ar necesita doua elemente de tehnologie: un creier artificial si o scanare a creierului unei persoane care ar putea masura exact modul in care neuronii sai sunt conectati intre ei pentru a putea copia acest model in creierul artificial.
Evident, o asemenea tehnologie nu exista in momentul de fata, cele mai optimiste estimari plasand posibilitatea descarcarii mintii intr-un corp sintetic peste cateva decenii bune. Profesorul Graziano nu este insa atat de optimist, spunand ca ar putea fi nevoie chiar si de cateva secole pentru ca o asemenea tehnologie sa devina realitate.
Neuralink, unul dintre start-up-urile lui Elon Musk, lucreaza in prezent la dezvoltarea unor interfete creier-masina care intr-o zi ar putea sa le permita oamenilor sa “stocheze amintirile ca o copie de rezerva si sa le restaureze”. Pentru moment insa, Neuralink isi doreste sa dezvolte interfete care sa trateze diverse afectiuni ale creierului. In timp insa, Musk isi propune ca Neuralink sa dezvolte o interfata completa de creier capabila sa se conecteze la inteligenta artificiala si biologica.
In ciuda faptului ca a adus in discutie o asemenea posibila tehnologie, Elon Musk recunoaste ca nu isi doreste sa traiasca vesnic. Mai mult decat atat, Musk spune ca o astfel de posibilitate nu ar face bine omenirii pe termen lung: “Daca nu mor, oamenii vor ramane blocati cu idei vechi, iar omenirea nu ar mai putea avansa, ceea ce ar provoca o asfixiere a societatii”.
Citeste si: Cum va influenta Metaversul companiile la nivel global: liderii sunt optimisti si asteapta un impact pozitiv
Ultimele NOUTATI
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si