Ne dorim sa atingem neutralitatea climatica pana in 2050, dar nu e oare o tinta cam ambitioasa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ne dorim sa atingem neutralitatea climatica pana in 2050, dar nu e oare o tinta cam ambitioasa?
Ne dorim sa atingem neutralitatea climatica pana in 2050, dar nu e oare o tinta cam ambitioasa?
de Magda Florea la 16 Aug. 2023
Urmareste-ne pe Google News
neutralitate climaticaenergie verde

Dupa cum stim, autoritatile europene si-au impus planuri mari pentru mediul inconjurator, in anii care urmeaza. Se urmareste atingerea neutralitatii climatice pana in anul 2050, insa de la vorbe la fapte e cale lunga si presarata de provocari uriase.
 

 
Specialistii ne spun, in cifre, ce ar trebui sa reusim sa facem in acest timp, ca sa speram ca planul neutralitatii are sanse de a fi materializat in urmatoarele trei decenii.
 
Conform unei analize a specialistilor PwC Romania, productia de energie verde trebuie sa creasca de opt ori, iar investitiile anuale in distributie sa se tripleze pentru a atinge, la nivel global, neutralitatea climatica pana in 2050.
 
"Si toate acestea in conditiile in care, pana in 2050, cererea de energie la nivel global este estimata sa creasca cu pana la 20% fata de 2021. Insa, ambitiile globale de a reduce agresiv emisiile de dioxid de carbon, in conditiile in care consumul de energie reprezinta aproximativ 73% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, au scos in evidenta decalaje mari intre tehnologiile, infrastructura si investitiile existente si nivelurile mai ridicate de care va fi nevoie in viitorul imediat pentru a asigura tranzitia catre o noua paradigma energetica", avertizeaza Andreea Mitirita, Partener PwC Romania si Sorin Petre, Partener PwC Romania.
 
Specialistii mai subliniaza ca "In Romania, investitiile in energie regenerabila s-au intensificat in ultimii ani, dar mai este mult pana la atingerea angajamentului din Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice 2021-2030 (PNIESC). Potrivit celor mai recente date ANRE, Romania are o capacitate de productie de 3 GW de energie eoliana si 1,5 GW de energie solara. Conform versiunii actuale a PNIESC, adoptate in octombrie 2021, Romania isi propune astfel ca ponderea energiei din surse regenerabile sa ajunga la 30,7% in consumul final brut de energie pana in 2030 prin punerea in functiune de noi centrale eoliene, fotovoltaice si hidroenergetice, precum si prin cresterea numarului de prosumatori. Prin versiunea Strategiei pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (STL) notificata de Romania catre Comisia Europeana in aprilie 2023, ponderea energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie la nivelul anului 2030 creste la 36,3%.

Per total, prin PNIESC 2021-2030, Romania si-a propus ca, in perioada 2021-2030, sa instaleze capacitati aditionale de 6,9 GW de capacitati de productie de energie din surse regenerabile. Valoarea investitiilor pe care Romania le poate realiza prin co-finantare din PNRR si Fondul pentru Modernizare depaseste 16 de miliarde de euro, in domenii precum energie regenerabila, inlocuirea carbunelui, productia si utilizarea hidrogenului verde, energie nucleara, cogenerare de inalta eficienta, biocombustibili, modernizarea infrastructurii energetice. Raportul PwC a analizat decalajele care trebuie depasite pentru construirea unui sistem energetic fiabil, accesibil si verde".
 
  • "Decalajul de productie
 
In prezent, aproximativ 80% din cererea de energie primara este satisfacuta de hidrocarburi precum petrolul, gazele naturale si carbunele. Restul de 20% este furnizat de sectorul energiei electrice si, deja, 38% din acest procent este produs prin tehnologii care nu emit CO2 -nuclear, hidro, solar si eolian. 
 
In ultimii ani, cu ajutorul schemelor de subventii, al creditelor fiscale si al scaderii costului nivelat al energiei, instalarea de capacitati de productie de energie electrica din surse regenerabile (in special solare si eoliene) a crescut foarte mult. La nivel mondial, intre 2016 si 2021, au fost adaugati la sistemul energetic 1.282 de GW de capacitate de productie de energie din surse regenerabile, iar Agentia Internationala pentru Energie (AIE) estimeaza ca, intre 2022 si 2027, vor fi instalate alte 2.400 GW. Cu toate acestea, pentru a se ajunge, la nivel global, la un nivel net zero al emisiilor nete pana in 2050, capacitatea instalata de productie de energie pe baza de resurse generabila va trebui sa creasca la peste 27.000 GW. Construirea acestora intr-un ritm mai rapid decat cel actual este necesara nu doar pentru a decarboniza nivelurile actuale de consum de energie electrica, dar si pentru a se asigura ca exista suficiente surse de energie primara pentru consum.
 
  • Decalajul de acoperire
 
Toata energia electrica generata de turbinele eoliene sau de panourile solare trebuie sa ajunga la utilizator. Extinderea si consolidarea retelei este un efort costisitor si consumator de timp. In ultimul deceniu, s-a investit in medie 300 de miliarde dolari pe an la nivel global, insa, potrivit IEA, investitiile anuale vor trebui sa creasca pana la o valoare cuprinsa intre 560 si 780 de miliarde dolari pana in 2030. Doar banii nu rezolva insa complet problema, deoarece provocarile legate de extinderea retelelor includ, de asemenea, perioadele lungi de autorizare, complexitatea tehnica si lipsa fortei de munca calificate si a materialelor, ceea ce poate contribui la cresterea costurilor. Guvernele au un rol important de jucat in stabilirea politicilor si a regimurilor de autorizare, in reducerea timpului necesar pentru aprobarea si dezvoltarea proiectelor si in oferirea de stimulente pentru investitii. 
 
  • Decalajul de depozitare
 
Energia electrica din surse regenerabile tinde sa fie intermitenta - soarele nu straluceste intotdeauna, iar vantul nu bate intotdeauna - in timp ce cererea de energie electrica este relativ constanta si previzibila. Prin urmare, pentru a avea o tranzitie ordonata catre o retea decarbonizata, va fi nevoie de crestere semnificativa a capacitatii de stocare a energiei electrice, sub forma de baterii sau de sisteme de pompare a energiei hidroelectrice. 
In 2022, la nivel global, au fost adaugate 16 GW de stocare in baterii la scara de retea, iar potrivit IEA, pentru a se incadra in obiectivele de zero net, este necesara o crestere de 143 de ori pana in 2050.
 
  • Decalajul de transformare
 
Aproape 20% din emisiile de CO2 la nivel global sunt cauzate de patru produse asa-numite "greu de eliminat", care reprezinta o provocare mare pentru electrificare: otelul, cimentul, amoniacul si plasticul. Gasirea de alternative la productia de energie pe baza de hidrocarburi este dificila din cauza costurilor ridicate, precum si a dimensiunii si volumelor de substitutie necesare. Desi poate parea paradoxal, companiile din industria hidrocarburilor dispun de capitalul, know-how-ul, abilitatile tehnice si amploarea necesare pentru a fi facilitatori esentiali ai tranzitiei energetice. Ca atare, implicarea lor este necesara pentru o tranzitie usoara catre un sistem energetic sustenabil.
 
  • Lipsa de minerale critice
 
In timp ce capacitatea de productie de energie existenta si planificata este proiectata pentru a satisface cererea globala, aprovizionarea cu mai multe minerale brute ramane insuficienta si, prin urmare, este considerata critica. Aceste minerale critice, inclusiv litiul, cobaltul, nichelul, grafitul, aluminiul, cuprul, metalele din grupul platinei si elementele de pamanturi rare, sunt esentiale pentru fabricarea vehiculelor electrice si a capacitatii de stocare a bateriilor. Prin urmare, lipsa acestor minerale va avea probabil un impact semnificativ asupra ritmului si amplorii tranzitiei energetice. Pentru a se mentine pe calea spre net zero pana in 2050, IEA estimeaza ca economia mondiala va avea nevoie de patru ori mai multe minerale critice in 2030 decat cele produse in 2021.
 
  • Decalaj de finantare
 
Potrivit BloombergNEF, investitiile in tranzitia energetica au ajuns in 2022 la paritate cu cele in hidrocarburi, ambele ridicandu-se la 1.100 de miliarde de dolari.  Cu toate acestea, sunt necesare investitii substantial mai mari pentru a atinge obiectivele tranzitiei energetice la nivel mondial, estimarile variind intre 4.000 si 6.000 de miliarde dolari pe an. Amploarea acestei provocari subliniaza rolul semnificativ al sectorului financiar in sprijinirea tranzitiei catre un viitor energetic durabil si necesitatea elaborari si implementarii unor politici care sa incurajeze investitiile
 
In concluzie, reducerea acestor decalaje este marea provocare, iar pentru a asigura o tranzitie ordonata este nevoie de pasi detaliati si concreti.  Statele trebuie sa-si alinieze eforturile nationale la evolutiile regionale si globale, deoarece gradul de interdependenta in timpul tranzitiei va creste, politicile si viteza de executie intr-o tara afectandu-le direct pe celelalte prin preturile si disponibilitatea energiei.
 
Trebuie gasit un echilibru corect intre accesibilitate, securitatea aprovizionarii si durabilitate. La un calcul matematic simplu, hidrocarburile vor exista in productia de energie si in urmatoarele decenii. In timpul tranzitiei, va fi esential sa se echilibreze obiectivele de accesibilitate si securitate a aprovizionarii si realizarea de progrese in vederea atingerii obiectivelor de decarbonizare", au mai explicat specialistii PwC.
 
Foto: freepik.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x