Activitatile din mai multe domenii, precum industria prelucratoare, in comertul cu amanuntul, servicii si in sectorul de constructii vor cunoaste scaderi moderate si, respectiv accentuate, in perioada decembrie 2009 - februarie 2010, in raport cu datele din septembrie-noiembrie 2009, potrivit managerilor societatilor comerciale, citati de Institutul National de Statistica /INS/.
Si in privinta numarului de salariati se estimeaza o scadere, respectiv -21 la suta pe total industrie prelucratoare (-24 la suta la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).
Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata: metalurgie (-63 la suta), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (-46 la suta), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (-36 la suta).
Doar in cazul preturilor la produsele industriale se prognozeaza o tendinta de relativa stabilitate in urmatoarele trei luni, respectiv un sold conjunctural pozitiv de cinci la suta.
Conform managerilor din sectorul de comert cu amanuntul, citati de INS, se estimeaza o scadere moderata a activitatii economice pentru perioada decembrie 2009 - februarie 2010, cu un sold conjunctural pe minus de 10 la suta.
Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -9 la suta), iar volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea o scadere moderata (sold conjunctural -7 la suta).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele doua luni din 2010 o scadere moderata si a numarului de salariati din sectorul comertului cu amanuntul, respectiv -11 la suta.
Pe de alta parte, managerii societatilor comerciale estimeaza o crestere de 26 la suta a preturilor de vanzare cu amanuntul.
Nici sectorul serviciilor nu va fi ocolit de probleme, conform estimarilor din luna decembrie 2009, cifra de afaceri urmand sa cunoasca o tendinta de scadere de16 la suta.
La capitolul numarului de salariati din servicii, pentru urmatoarele trei luni se estimeaza o scadere de -24 la suta, aceasta tendinta fiind data, in special, de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste).
Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o relativa stabilitate, respectiv un sold conjunctural de minus cinci la suta.
Statistica INS s-a efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081).
Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5 la suta la nivel total sector.
Sursa: Agerpres
Ultimele NOUTATI
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice