Trenurile si vagoanele CFR Calatori pot fi inchiriate in regim charter. Agentiile de turism pot vinde si bilete cu trenul
cfr calatoriinchiriere trenuritrenuri in sistem charter
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), a transmis ca agentiile din turism sunt tot mai intereasate de colaborarile cu CFR Calatori. Pe de-o parte, agentiile pot vinde bilete online pentru calatoriile cu trenurile CFR, dar pot, totodata, sa inchirieze trenuri sau vagoane in regim charter, cu ajutorul carora pot organiza itinerarii personalizate pentru turisti.
"Agentiile de turism ofera, in acelasi timp, atat creatie, cat si consultanta si sunt permanent familiarizate cu noile tehnologii. Transportul cu trenul este, de multe ori, ales de catre turistii romani si straini atunci cand se deplaseaza in tara noastra.
Tocmai de aceea, agentiile de turism sunt din ce in ce mai interesate in a colabora cu CFR Calatori, care a aratat deschidere in acest sens.
Este mult mai facil atunci cand turistul achizitioneaza, de exemplu, de la o agentie, un pachet turistic cu transport cu trenul inclus. Pe de alta parte, agentiile au posibilitatea de a inchiria un tren in regim charter si de a organiza trasee si circuite", declara George Cioceanu, prim vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Turistii sunt din ce in ce mai atrasi de pachetele turistice care includ trasee personalizate cu trenul
In regim charter, agentiile de turism pot stabili itinerarii personalizate pentru turisti. De altfel, pachetele turistice care includ trasee personalizate operate cu trenul sunt din ce in ce mai populare in Europa.
Agentiile de turism pot alege ruta si orele de circulatie, iar trenul poate fi compus din vagoane clasa I, clasa a II-a, dormit, cuseta, restaurant si/sau bar-bistro. Exista posibilitatea de a lua masa, beneficiind de serviciile vagonului bar bistro sau ale vagonului restaurant, in timpul calatoriei. Pe de alta parte, se pot organiza evenimente corporate, lansari si expozitii sau evenimente memorabile.
Pana acum, peste 315 agentii de turism au avut contracte de comision pentru vanzarea “biletelor CFR online” in trafic intern, prin internet, in sistem online.
In anii 2018-2019 s-a atins varful vanzarilor. La acea vreme, CFR Calatori avea incheiate contracte cu un numar de 120 – 130 de societati comerciale din care circa 70 – 80 de societati inregistrau vanzari in mod constant.
La nivelul anului 2018, un numar de 81 de societati au avut vanzari in valoare de 926.578,18 lei, iar in 2019 un numar de 114 societati au avut vanzari in valoare de 886.208,07 lei.
In anul 2020 s-au inregistrat vanzari de 229.392,98 lei pentru 93 de societati comerciale. Expertii sustin ca scaderea inregistrata in 2020 poate fi pusa pe seama pandemiei de coronavirus si a masurilor de restrictie aplicate de autoritati in privinta turismului si circulatiei.
Sectorul turistic a fost unul dintre domeniile puternic afectate de criza sanitara. Atat afacerile din interiorul tarii, cat si cele din afara granitelor, au fost puternic afectate in industria ospitalitatii.
Autoritatile europene spera ca turismul din 2021 sa se redreseze la nivelul pre-pandemic, in special datorita
certificatelor verzi digitale, care vor permite libera circulatie in interiorul blocului comunitar. Documentele urmeaza sa fie lansate pe 1 iulie 2021, simultan, in toate tarile membre ale Uniunii Europene.