Turismul romanesc, prabusit de pandemie. Romania si Cipru inregistreaza cele mai mari pierderi
turismcalatorii
Turismul este sectorul economic afectat puternic de pandemia de coronavirus, in toate colturile lumii si ale Europei. Din pacate, insa, o analiza recenta a Eurostat arata ca tara noastra si Cipru au fost cele mai afectate state din UE, la acest capitol.
In medie, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, industria turistica s-a depreciat in 2020, fata de 2019, cu 68%.
Evolutia turismului in UE, in anul pandemiei
Turismul in UE a inregistrat tendinte pozitive in ianuarie si februarie 2020, cu cresteri de 5%, respectiv 6%, comparativ cu aceleasi luni cu un an mai devreme, arata Eurostat.
Cu toate acestea, in martie 2020, izbucnirea pandemiei Covid-19, declansarea unui blocaj in majoritatea tarilor UE si restrictiile de calatorie au dus la o scadere brusca a innoptarilor in cazarile turistice din UE: -62% fata de martie 2019.
Declinul a fost mai profund in aprilie, luna blocarii totale in majoritatea tarilor, cu -95% comparativ cu aprilie 2019. In mai si iunie 2020, ca urmare a ridicarii treptate a restrictiilor de calatorie, a inceput o recuperare lenta (respectiv -89% si -71 % comparativ cu aceleasi luni din 2019).
Desi recuperarea a continuat intr-un ritm mai rapid in iulie si august 2020, aceste doua luni au ramas la niveluri scazute comparativ cu aceleasi luni de acum un an (-43%, respectiv -33%). In septembrie 2020, ca raspuns la cazurile in crestere de Covid-19, mai multe tari au reintrodus masuri temporare. In septembrie 2020 s-au petrecut 41% mai putine nopti comparativ cu anul precedent.
Pe fondul reintroducerii restrictiilor de calatorie, recuperarea a incetinit in octombrie, noiembrie si decembrie 2020 (-53%, -76% si respectiv -78% comparativ cu aceleasi luni din 2019).
Analiza ultimului trimestru (Octombrie-decembrie 2020). In aceasta perioada, toate statele membre au inregistrat scaderi semnificative
Comparand al patrulea trimestru (octombrie-decembrie) 2020 cu aceeasi perioada de 3 luni din 2019, numarul de nopti petrecute in cazarile turistice din UE a scazut de la 483 milioane in 2019 la 161 milioane in 2020 (-67%).
In aceasta perioada, toate statele membre au inregistrat scaderi semnificative. Cele mai afectate tari din UE au fost Cehia si Spania, unde numarul de nopti petrecute a scazut cu 81%, respectiv 80%, in timp ce cele mai mici scaderi s-au inregistrat in Luxemburg, Suedia, Danemarca, Olanda si Finlanda.
In segmentul hotelurilor, cu 258 milioane de nopti mai putin (-70%) au fost petrecute in trimestrul IV 2020, comparativ cu aceeasi perioada din 2019.
Turismul intern contribuie partial la atenuarea impactului pandemiei asupra cazarilor turistice din UE
In 2020, comparativ cu 2019, noptile petrecute de nerezidenti (oaspeti straini) au scazut cu 68%, in timp ce noptile petrecute de rezidenti (turistii interni) au scazut cu 38%. Desi turismul intern a fost mai putin afectat, acesta poate compensa doar partial declinul turismului de intrare, iar tarile care depind de turismul de intrare au fost cele mai afectate, mai arata datele publicate luni de Eurostat.
Noptile petrecute de rezidentii care calatoresc in propria tara au inceput sa se recupereze mai devreme decat noptile petrecute de vizitatorii straini, avand tendinta de a atinge nivelurile anului precedent, cu doar 12% mai putine nopti petrecute in august 2020 comparativ cu august 2019 , in noiembrie si decembrie 2020, dupa reintroducerea mai multor masuri impotriva pandemiei, ritmul de redresare a incetinit la -69% si -71% comparativ cu aceleasi luni ale anului precedent.
In 2020, locuitorii din Slovenia, Malta si Cipru au petrecut mai multe nopti de turism in propria tara comparativ cu 2019, in timp ce noptile domestice petrecute in Spania, Grecia, Romania, Ungaria si Polonia au inregistrat cele mai mari scaderi de peste -40%
Pe de alta parte, in 2020, comparativ cu anul precedent, numarul de nopti petrecute de turistii straini (nerezidenti) a scazut in toate tarile UE unde sunt disponibile date. Cele mai mari scaderi, de peste -80%, s-au inregistrat in Cipru si Romania, in timp ce Austria a fost cea mai putin afectata cu -44%.
Turismul intra-UE a inceput sa-si revina mai repede decat turismul din afara UE
Eurostat mai precizeaza ca turismul intra-UE a inceput sa-si revina mai repede decat turismul din afara UE.
In 2020, la nivelul continentelor, cele mai mari scaderi s-au inregistrat la noptile petrecute de turistii din Oceania (-88%) si Asia (-83%).
Citeste si: Calatoriile in UE doar cu buletinul nu vor mai fi posibile. Va fi necesara noua Carte Electronica de Identitate
Foto: freepik.com